Οικονομία

Ψηφίζεται η τροπολογία για το έκτακτο τέλος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας – Τι προβλέπει

Ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή (31/07) η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία επιβάλεται έκτακτο τέλος στο φυσικό αέριο που καταναλώνοουν τα εργοστάσια για να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιιουσίας και των θυγατρικών της» που αφορά την φορολόγηση των υπερκερδών που αποκόμισαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για τις ανακοινώσεις της Παρασκευής 2/8 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.

Από τα έσοδα του έκτακτου τέλους που υπολογίζονται στα 45 – 50 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια των νοικοκυριών που δεν θα ξεπεράσουν σε κατανάλωση τις 500 KWh.

Το τέλος έχει οριστεί στα 10 ευρώ/MWh και θα εφαρμοστεί αρχικά στις καταναλώσεις του Ιουλίου, με την προοπτική συνέχισης και για τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις τιμές που θα διαμορφωθούν.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο φόρος φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» στα 10 ευρώ/MWh, ενώ τα συνολικά έσοδα από τις εισφορές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 45-50 εκατ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για την επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τα μέτρα στήριξης με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  1. Επιδότηση θα λάβουν οι καταναλωτές με «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματοςτον Αύγουστο, για τις πρώτες 500 KWh που θα «κάψουν».
  2. Ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση που θα λάβουν οι ευάλωτοι καταναλωτές με τιμολογια ηλεκτρικής ενέργειας τύπου « ΚΟΤ Γ».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button