Οικονομία

Ποια ακίνητα δεν μπορούν να μπουν στην βραχυχρόνια μίσθωση – Τα νέα δεδομένα

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που «έβγαλε» ορισμένες περιοχές της Αττικής από τον χάρτη δραστηριοποίησης, ενώ με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, έρχονται σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο ελαχίστων λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας.

Στόχος των ρυθμίσεων είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας βάσει και των ευρωπαϊκών πρακτικών για τη διασφάλιση της ποιότητας διαμονής, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα δίκαιο περιβάλλον ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ποιες περιοχές μπαίνει «φρένο»

Φρένο στη διάθεση νέων κατοικιών στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων για βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος έχει βάλει το νομοσχέδιο το ΥΠΕΘΟ.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, που δεν είναι κατώτερο από 20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση νέας παράβασης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων που δεν είναι κατώτερο από 40.000 ευρώ.

Δείτε ολόκληρο τον οδηγό εδώ:

Οδηγός – Βραχυχρόνιες μισθώσεις – Ιανουάριος 2025

Ποιες μισθώσεις δεν θεωρούνται Βραχυχρόνιες

Σύμφωνα με το νέο οδηγό της ΑΑΔΕ, από 1.1.2024, δεν εμπίπτουν στο ορισμό της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης:

α) Η μίσθωση ακινήτου με διάρκεια 60 ημερών και άνω θεωρείται πλέον μακροχρόνια και υφίσταται υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ.1162/2018 (Β΄3579)

β) Η μίσθωση ακινήτου με παροχή επιπλέον υπηρεσιών πέραν των κλινοσκεπασμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητο θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και πρέπει να γίνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ.

Περιορισμοί και προδιαγραφές

Με βάση διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τίθενται αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικοί χώροι.

Οι παραπάνω χώροι ακόμα κι αν έχουν ανακαινιστεί με στόχο τη παροχή «φιλοξενίας», δεν μπορούν να περιληφθούν στις εν λόγω πλατφόρμες, καθώς απαιτείται να έχουν χαρακτηριστεί ως κατοικίες κύριας χρήσης ή να έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4495/2017.

Οι περιορισμοί αφορούν:

  • Ιδιοκτήτες παλιών αποθηκευτικών χώρων ή υπογείων που έχουν ανακαινιστεί για να μετατραπούν σε κατοικήσιμα ακίνητα.
  • Ακίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίας ή δεν έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, όπως απαιτεί ο νόμος.
  • Χώρους σε πρώην βιοτεχνικές ή επαγγελματικές περιοχές, οι οποίοι ανακαινίστηκαν και επαναχρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες ποιοτικές προδιαγραφές.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα ακίνητα τα οποία θα μπορούν να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, είναι:

  • να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
  • να είναι ασφαλισμένα έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
  • να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
  • να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. 2




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button