Κόσμος

«Πόρτα» γνωστού Γάλλου σεφ στον οδηγό Μισελέν – Η πολυετής διαμάχη με τους ιθύνοντες

«Πόλεμο» με τους ιθύνοντες του οδηγού Μισελέν ξεκίνησε ο γνωγστός Γάλλος σερ Μαρκ Βειρά καθώς τους απαγόρευσε να περάσουν την πόρτα του νέου εστιατορίου του. 

Ο διάσημος μάγειρας, 74 ετών, φημίζεται για τη χρήση αλπικών φυτών και βοτάνων στις μαγειρικές του δημιουργίες και πρόσφατα άνοιξε το Le Restaurant Marc Veyrat στο χιονοδρομικό κέντρο Μεζέβ στην περιοχή της Άνω Σαβοίας της Γαλλίας.

Ένα γεύμα στο νέο κατάστημα, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για «κουζίνα υψηλής επιπέδου», θα κοστίζει στους πελάτες 450 ευρώ ανά άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των ποτών.

Υπάρχουν θέσεις για μόλις 18 πελάτες στο Le Restaurant Marc Veyrat, αλλά οι επιθεωρητές της Μισελέν δεν θα είναι ανάμεσα τους, καθώς ο Βειρά φαίνεται να είναι ακόμη πληγωμένος από μια διαμάχη του 2019 με τους γαστρονομικούς οδηγούς.

«Δεν θέλω να είμαι στον οδηγό Μισελέν και είμαι διατεθειμένος να βάλω έξω μια πινακίδα που να λέει: «Απαγορεύεται ο οδηγός Μισελέν»», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien.

Το 2019, οι επιθεωρητές του διάσημου γαστρονομικού οδηγού, ο οποίος επιβραβεύει τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, υποβάθμισαν το εστιατόριό του La Maison des Bois από την κορυφαία βαθμολογία των τριών αστέρων σε δύο αστέρια.

Ο υποβιβασμός ήρθε αφού ένας επιθεωρητής της Μισελέν φέρεται να είπε στον Βειρά ότι δεν τους άρεσε η χρήση τυριού τσένταρ στο σουφλέ του.

Ο Βειρά εξοργίστηκε με αυτό το σχόλιο, τονίζοντας σε επιστολή του προς τη Michelin ότι είχε χρησιμοποιήσει μόνο τοπικά τυριά Reblochon, Beaufort και Tomme στο πιάτο του.

«Οι υπάλληλοί μου ήταν έξαλλοι», έγραψε. «Χρησιμοποιούμε μόνο αυγά από τις δικές μας κότες, το γάλα είναι από τις δικές μας αγελάδες και έχουμε δύο βοτανολόγους έξω κάθε πρωί που συλλέγουν βότανα».

Η διαμάχη έγινε γνωστή στον κλάδο της εστίασης ως «Cheddargate».

Αργότερα υποστήριξε ότι το μπέρδεμα μπορεί να οφείλεται στην παλέτα ενός επιθεωρητή, λέγοντας στο ραδιόφωνο France Inter: «Έβαλα σαφράν μέσα και ο κύριος που ήρθε νόμιζε ότι ήταν τσένταρ επειδή ήταν κίτρινο. Αυτό αποκαλείτε γνώση ενός τόπου; Είναι απλά τρελό».

Περιέγραψε το περιστατικό ως «χειρότερο και από πληγή» και «βαθιά προσβλητικό» και είπε ότι «του προκάλεσε κατάθλιψη».

Σε ανακοίνωσή της, η Μισελέν δήλωσε ότι μπορεί να «κατανοήσει την απογοήτευση για τον κ. Βειρά του οποίου το ταλέντο κανείς δεν αμφισβητεί, ακόμη και αν λυπούμαστε για την παράλογη επιμονή του στις κατηγορίες του».

Εκείνη τη χρονιά, ο Veyrat μήνυσε τη Michelin, ζητώντας από τους οδηγούς να αποκαλύψουν τα συγκεκριμένα κριτήρια για τα οποία το εστιατόριό του είχε υποβιβαστεί. Το γαλλικό δικαστήριο απέρριψε τελικά την υπόθεσή του και του ζήτησε να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βειρά ορκίζεται να κλείσει τις πόρτες του στη Μισελέν: όταν ανέλαβε το 2020 το παρισινό εστιατόριο La Fontaine Gaillon, τόνισε ότι «δεν θέλει ποτέ τους επιθεωρητές της Μισελέν εδώ μέσα».

Οι επιθεωρητές της Μισελέν λειτουργούν ανώνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να τους απομακρύνει.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button