Αναλυτές: Μεταξύ 500-700 εκατ. ευρώ η αξιολόγηση της επένδυσης της Metlen στην Βοιωτία
Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια των αναλυτών, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της METLEN για την υλοποίηση νέας μεγάλης επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου “Αλουμίνιον της Ελλάδος”.
Συγκεκριμένα, η αγορά βλέπει ιδιαίτερα θετικά την μεταλλευτική, μεταλλουργική και βιομηχανική επένδυση, ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, την οποία οι αναλυτές αξιολογούν στα €4-5/μετοχή για τη εταιρεία ή μεταξύ 500-700 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τα τόσο υψηλά επίπεδα αποτίμησης της συγκεκριμένης επένδυσης είναι:
- Η δυνατότητα που έχει η METLEN να απορροφήσει Ελληνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια για να μειώσει σημαντικά (τουλάχιστον στο μισό) το κόστος της αρχικής επένδυσης
- Η ανοδική πορεία της αγοράς της αλουμίνας, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος
- Η παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου με πολύ μεγάλη τιμή (σήμερα αγγίζει το €1εκατ./τόνο), το οποίο, όπως αναφέρεται, αφήνει υψηλά περιθώριά κέρδους, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά μέταλλα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνέχεια και από την πρόσφατη διακοπή τροφοδότησης με γάλλιο της Ευρώπης από την Κίνα.
«Η απόφαση της METLEN να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας, εμβληματικής βιομηχανικής επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου, ενισχύει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το εμβληματικό αυτό έργο που θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου “Αλουμίνιον της Ελλάδος”, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Κλάδου Μεταλλουργίας, αφού θα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το Γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνει η εταιρεία και προσθέτει:
Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 295,5 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας (σε ετήσια βάση), 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ Γαλλίου (για πρώτη φορά) Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw materials) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συνολικό Capex περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους επενδύσεις:
- Ανάπτυξη έρευνας και νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη,
- Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής Γαλλίου,
- Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας,
- Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας,
- Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port),
- Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα