Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δίκτυο τούνελ των Ίνκας, επιβεβαιώνοντας θρύλους αιώνων
Έναν θρύλο αιώνων της εποχής των Ίνκας επιβεβαίωσαν οι αρχαιολόγοι στο Περού, καθώς ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός κρυμμένου συστήματος από σήραγγες σε σχήμα λαβύρινθου κάτω από την πόλη Κούσκο, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 1.750 μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Κούσκο υπήρξε η διοικητική, πολιτική και στρατιωτική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, η οποία εξελίχθηκε από τη μικρή πόλη-κράτος γνωστή ως Βασίλειο του Κούσκο και τελικά έγινε η τεράστια αυτοκρατορία των Ίνκας, η οποία άκμασε από το 1438 μέχρι την ισπανική κατάκτηση με επικεφαλής τον Φρανσίσκο Πιζάρο.
Το σύστημα τούνελ Chinkana
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ένα σύστημα τούνελ Chinkana κάτω από το Κούσκο, το οποίο εκτείνεται σε πάνω από 1.750 μέτρα από το Ναό του Ήλιου (ο σημαντικότερος ναός της αυτοκρατορίας των Ίνκας) προς το Sacsahuaman, μια ακρόπολη στα βόρεια περίχωρα της πόλης.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η Ένωση Αρχαιολόγων του Περού επιβεβαίωσε ότι οι σήραγγες δημιουργήθηκαν από τους Ίνκας. Πρώτα έσκαψαν χαρακώματα και στη συνέχεια τα στήριξαν με πέτρινους τοίχους και οροφές με σκαλιστά δοκάρια.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Calero Flores είπε ότι το σύστημα της σήραγγας είναι περίπου 8,5 πόδια πλάτος και 5,2 πόδια ύψος. «Υποψιαζόμαστε ότι οι Ίνκας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο σύστημα από σήρραγες για τη μεταφορά σκουπιδιών», είπε, μιλώντας στην εφημερίδα Jerusalem Post.
Πως έφτασαν στην ιστορική ανακάλυψη
Με βάση ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται από τον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, καθώς και αποτελέσματα από μελέτες ακουστικής αναζήτησης για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.
Τα ιστορικά αρχεία, ιδίως από έναν ανώνυμο Ιησουίτη το 1594, παρείχαν βασικές πληροφορίες για τη διάταξη της σήραγγας. Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι όταν χτίστηκε ο ναός της Εταιρείας του Ιησού, η Chinkana παρέμεινε ανέγγιχτη, περνώντας κάτω από τα σπίτια του επισκόπου πίσω από τον καθεδρικό ναό του Κούσκο.
Η αρχαιολόγος Mildred Fernandez Palomino δήλωσε από την πλευρά της ότι το επόμενο βήμα για να μάθουμε περισσότερα για τις σήραγγες είναι να μπούμε μέσα τους. «Τώρα πρέπει να κάνουμε ανασκαφές σε βασικά σημεία για να μπορέσουμε να εισέλθουμε στο Chincana», είπε, σύμφωνα με τον ιστότοπο IFL Science.