Οι πύραυλοι Meteor που θέλει διακαώς η Τουρκία, η ελληνική αντίδραση και η ισορροπία στο Αιγαίο
Το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αποκτήσει 300 πυραύλους Meteor, σε συνδυασμό με την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. και Αμυντικός Αναλυτής Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αναλύει στο CNN Greece το πώς η απόκτηση των συγκεκριμένων πυραύλων μπορεί να αποτελέσει «Game changer» στο Αιγαίο.
Αυτή τη στιγμή η γείτονα -όπως εξηγεί, έχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην πολεμική της αεροπορία σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς διαθέτει αεροσκάφη F-16, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερης και υποδεέστερης γενιάς σε σχέση με τα Viper.
«Tα Viper, τα οποία τα θέλει διακαώς, δεν έχουν εγκριθεί και ψάχνει εναγωνίως να πάρει το αντίστοιχο το ευρωπαϊκό, τα Eurofighter και ειδικά την πιο σύγχρονη έκδοση, καθώς πρόκειται για ένα αεροσκάφος που είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων με το Rafale, το οποίο μπορεί να φέρει το μοναδικό πύραυλο Meteor».
Ωστόσο, σημειώνει πώς «το Eurofighter είναι ένα υπερσύχρονο αεροσκάφος, αλλά χωρίς τους Meteor δεν θα έχει τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Rafale».
Υπογραμμίζει παράλληλα, πώς η πιθανή απόκτησή τους από την Τουρκία «είναι κάτι το οποίο σαφώς ανησυχεί την Ελλάδα, διότι με αυτούς τους πυραύλους και με αυτά τα αεροσκάφη, η Τουρκία θα μπορούσε να μειώσει το πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας με τους Meteor και τα Rafale». Επίσης, αναφέρει ότι η Άγκυρα αποκτώντας τους συγκεκριμένους πυραύλους «δημιουργεί ένα νέο στρατηγικό χάρτη στο Αιγαίο με άμεσες συνέπειες για την εθνική μας ασφάλεια καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η διπλωματία, η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και οι στρατηγικές συνεργασίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ».
Χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από την ελληνική πλευρά
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Αθήνας στη πρέσβη της Γαλλίας Laurence Auer, τονίζοντας πώς ένα «τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. και Αμυντικός Αναλυτής, Κωνσταντίνος Ιατρίδης υποστηρίζει πώς η συγκεκριμένη κίνηση ήταν σωστή, καθώς «επειδή θα αλλάξουν τα δεδομένα, εξέφρασε την ενόχλησή του υπενθυμίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχουμε με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής, δηλαδή ότι δεν πρέπει να δοθεί σε μία χώρα η οποία είναι υπαρξιακή απειλή και έχει διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας. Επομένως, αυτό με κάθε θυσία θα πρέπει να το αποτρέψουμε».
Εκτιμά, ότι η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει δράση με συντονισμένες ενέργειες χρησιμοποιώντας τους συμμάχους και ειδικά τη Γαλλία, προκειμένου να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την αεροπορική της υπεροχή, τη στρατηγική της ισορροπία στην περιοχή, αλλά και να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αναδείξει στους συμμάχους «τον αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο ρόλο που παίζει η Τουρκία όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».
Οι εξελίξεις απαιτούν περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας
Αν και ο αντιπτέραρχος (Ι) εα. Και Αμυντικός Αναλυτής, Κωνσταντίνος Ιατρίδης εκτιμά ότι η Γαλλία τελικά δεν θα δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για να αποκτήσει τους Meteor, η Ελλάδα θα πρέπει να θωρακιστεί επιπλέον «συνεχίζοντας τους εξοπλισμούς».
Σημειώνει, πώς αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αναβαθμίσεις αναφέροντας πώς «έχει 24 αεροσκάφη Rafale, εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor, τα SCALP, τα οποία είναι βλήματα που έχουν μεγάλη εμβέλεια και τους αντιπλοϊκούς τους EXOCET που δεν τους έχει η Τουρκία. Συνεχίζεται η ενίσχυση με τα Viper, μαζί με την περαιτέρω αναβάθμιση των F-16 block-50 σε επίπεδο Viper. Θα φτάσουμε να έχουμε 120 Viper στο τέλος του 2030. Θα έχουμε 20 τουλάχιστον F-35, με option να αγοράσουμε άλλα 20».
Στο σχέδιο και στο σχεδιασμό γενικότερα της Πολεμικής Αεροπορίας όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, είναι να πάρει άλλη μία μοίρα Rafale δηλαδή «να φτάσουμε τα 36-40 Rafale, έτσι ώστε προς το 2035 να έχουμε 200 αεροσκάφη 4.5ης γενιάς, τα οποία δεν θα έχει η Τουρκία».
Τα χαρακτηριστικά του Meteor
Ο πύραυλος Meteor είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους, όπως αναφέρει ο αντιπτέραρχος (Ι) εα. «με εμβέλεια που φτάνει τα 200χλμ, άρα μπορεί να χτυπήσει ένα στόχο που βρίσκεται μέσα στα 200χλμ».
Αναλύοντας τις προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του Meteor, σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη «είναι υπερηχητικός και δεν μπορεί να αποφευχθεί καθόλου από το εχθρικό αεροσκάφος. Δεν ανιχνεύεται και επίσης είναι ανθεκτικός στις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Και πέραν τούτου, έχει και ένα ραντάρ ο ίδιος ο πύραυλος, που επιτρέπει στο βλήμα να εντοπίζει και να ακολουθεί το στόχο ακόμη και αν αυτός κάνει σκληρούς ελιγμούς ή χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά αντίμετρα». Επομένως, ο πύραυλος αυτός δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε όποιον τον έχει, καταλήγει.