πολιτική

Σοφία Ζαχαράκη: Μέτρα για την προσβασιμότητα των πολιτών με αναπηρία

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η κα Ζαχαράκη μίλησε για «Βαθιά μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αγγίζει κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα» και παρουσίασε τα προγράμματα του Υπουργείου για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής.

«Στόχος είναι να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» είπε και τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική διαχειριστική, είναι μια πολιτική που βλέπει μπροστά, που προετοιμάζει το αύριο με θεσμούς πιο δίκαιους, πιο συμπεριληπτικούς, πιο αποτελεσματικούς.

Η Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασε τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, που αφορούν τις υποδομές προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρίες, την επαγγελματική υποστήριξη ατόμων με αυτισμό, τον προσωπικό βοηθό για την ανεξάρτητης διαβίωση την συμπολιτών με αναπηρία και ακόμη την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των κοινωνικών παροχών και την πρώιμη παιδική αγωγή και φροντίδα.

Ειδικότερα:

Πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας

Το πιλοτικό πρόγραμμα επιχορήγησης υποδομών προσβασιμότητας, χρηματοδοτείται με 23,9 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο αυτού, θα πραγματοποιηθούν έργα βελτίωσης μέσω οικονομικής ενίσχυσης που θα χορηγηθούν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Με το άρθρο 20, καθίσταται το πρόγραμμα περισσότερο λειτουργικό, καθώς αφενός μεν γίνεται μέριμνα για την ένταξη στους ωφελούμενους και των ατόμων με κινητική αναπηρία ή αναπηρία όρασης ή ακοής που διαθέτουν απόφαση πιστοποίησης αναπηρίας σε ισχύ από αρμόδια υγειονομική επιτροπή, ακόμα κι αν βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή τους στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η δυνατότητα όλων των ατόμων με κινητική αναπηρία ή αναπηρία όρασης ή ακοής που διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ να αποτελέσουν δυνητικούς ωφελούμενους του πιλοτικού προγράμματος επιχορήγησης. Αφετέρου δε, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα αφορούσε κυρίως χώρους κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία, με την παρούσα ρύθμιση ενισχύεται η υλοποίηση του προγράμματος και σε δημόσια κτήρια, προκειμένου αυτά να καταστούν προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Ένα εξίσου σημαντικό πρόγραμμα, που πραγματεύεται το Σχέδιο Νόμου είναι το Πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Ένα πρόγραμμα, προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο για πρώτη φορά «αγκαλιάζει» αυτήν την κατηγορία συμπολιτών μας, μεριμνώντας για την υποστήριξη της εργασιακής τους ενσωμάτωσης.

Με το άρθρο 21, επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι άνεργοι με διάγνωση στο φάσμα του αυτισμού, ακόμη και αν δεν έχουν καταγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ. Επιπρόσθετα, δημιουργείται για πρώτη φορά επίσημο Μητρώο εκπαιδευμένων διαμεσολαβητών, το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας. Αυτοί οι ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες θα παρέχουν:

· Καθοδήγηση στους εργοδότες, ώστε να προσαρμόσουν το εργασιακό περιβάλλον στις ανάγκες των εργαζομένων.

· Συνεχή υποστήριξη στα άτομα με αυτισμό, για τη διασφάλιση της επιτυχημένης επαγγελματικής τους ένταξης.

Η Πολιτεία, με οργανωμένο πλαίσιο επενδύει με αυτό το πρόγραμμα, σε ανθρώπους που έχουν τις δεξιότητες να συνεισφέρουν, εάν τους δοθεί η κατάλληλη στήριξη.

· Προσωπικός Βοηθός

Η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, που, όπως είπε, αποτυπώνει στην πράξη έναν πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης: Την εξασφάλιση συνθηκών ανεξάρτητης διαβίωσης και αυτονομίας των συμπολιτών μας με αναπηρία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Ο Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία αφορά συμπολίτες μας ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, για το οποίο αξιοποιούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (41.6 εκ. ευρώ) και το εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε πιλοτικό στάδιο.

Στη χώρα μας 1.294 συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν λάβει δικό τους προσωπικό βοηθό και έχουν απασχοληθεί συνολικά 1.798 προσωπικοί βοηθοί, καθώς το πρόγραμμα δίνει το περιθώριο σε ένα άτομο με αναπηρία να απασχολήσει μέσα στη μέρα περισσότερους από έναν προσωπικούς βοηθούς, άρα να υπογράψει περισσότερο από ένα συμφωνητικά.

“Επειδή στόχος μας είναι η συνέχεια και όχι η αποσπασματικότητα, δεν θέλουμε να αφήσουμε τους συμπολίτες μας σε αβεβαιότητα. Με το άρθρο 22, εξασφαλίζουμε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, έως την καθολική του εφαρμογή, καθώς έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία” είπε.

· Ψηφιοποίηση και Απλοποίηση των Κοινωνικών Παροχών

«Η καθολική εφαρμογή του μέτρου πληρωμής παροχών του Ο.Π.Ε.Κ.Α. και της Δ.ΥΠ.Α. σε δικαιούχους αυτών μέσω προπληρωμένης κάρτας βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», τόνισε η αρμόδια υπουργός και προς τούτο, ενημέρωσε ότι το μέτρο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 10,3 εκ. ευρώ.

Με τα άρθρα 22 και 23, επιταχύνουμε τη μετάβαση στην προπληρωμένη κάρτα κοινωνικών παροχών, διασφαλίζοντας ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ γίνονται έγκαιρα, με ασφάλεια και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

· Επένδυση στην Πρώιμη Παιδική Αγωγή

Τέλος, έκανε ξεχωριστή μνεία στην πρώιμη παιδική αγωγή και φροντίδα που “είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών μας”. Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται το Πρόγραμμα «Αθηνά», με στόχο την υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης των βρεφών και των παιδιών ηλικίας έως και 4 ετών, την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και την συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το 2ο τρίμηνο του 2025 σε τουλάχιστον 90 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής τον Ιούνιο του 2026 το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο θα αποκτήσει πανελλαδική εμβέλεια.

Επίσης, αναβαθμίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του οποίου η σύνθεση αναθεωρείται.

Θα υπάρχει διευρυμένη εκπροσώπηση από όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, από εκπρόσωπο γονέων των παιδιών με αναπηρία, από ειδικούς εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση σε ζητήματα παιδοψυχολογίας ή παιδονευρολογίας ή αναπτυξιολογίας, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, αλλά και από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Σκοπός του Συμβουλίου είναι η επιστημονική έρευνα και η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και άρτιων παιδαγωγικών πρακτικών στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button