Ορατό το ενδεχόμενο επιβίωσης της κυβέρνησης Μπαϊρού από την πρόταση μομφής – Η στάση των κομμάτων
Από τα πρώτα κόμματα που τάχθηκαν κατά της υπερψήφισης της πρότασης μομφής ήταν η ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας. Όπως έγινε γνωστό τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας (03/02) το εθνικό γραφείο του κόμματος αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία (50 ψήφοι υπέρ, 4 κατά) να μην συμπαραταχθεί με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.
Η στάση Μπαρντελά μετά την άρνηση των Σοσιαλιστών
Απρόθυμος να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού, που έχουν καταθέσει κόμματα της αριστεράς, εμφανίζεται ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.
Ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά δήλωσε την Τρίτη το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ότι, «για να είμαστε ειλικρινείς, η πρόταση μομφής δεν πρόκειται να περάσει μετά την άρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να την υπερψηφίσει», συμπληρώνοντας ότι «στην παρούσα φάση οι Γάλλοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μία νέα περίοδο αστάθειας που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία».
Εικόνα διάσπασης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο
Στο μεταξύ εικόνα διάσπασης εμφανίζει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς, με τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λυκ Μελανσόν να κατηγορεί τους σοσιαλιστές ότι, εφόσον στηρίζουν την κυβέρνηση Μακρόν, δεν ανήκουν πλέον στο χώρο της αριστεράς.
Ο δε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος απάντησε ότι «δεν είναι ο Μελανσόν αυτός που αποφασίζει ποιος ανήκει και ποιος δεν ανήκει στην αριστερά».
Κάθε ελιγμός και μία πρόταση μομφής
Ο Μπαϊρού ενεργοποίησε το μέτρο, το άρθρο 49.3 του Συντάγματος, δύο φορές τη Δευτέρα και θα το αξιοποιήσει άλλες δύο φορές την επόμενη εβδομάδα για να περάσει όλα τα υπόλοιπα μέρη του προϋπολογισμού, σύμφωνα με βουλευτή από το στρατόπεδο του Μπαϊρού, αναφέρει το Politico.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα έχουν τέσσερις διαφορετικές ευκαιρίες, με κάθε χρήση του άρθρου, να καταθέσουν πρόταση μομφής για να ανατρέψουν την κυβέρνηση για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, αφού είχαν ρίξει τον πρώην πρωθυπουργό, Μισέλ Μπαρνιέ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ερώτημα είναι αν στην κατακερματισμένη γαλλική εθνοσυνέλευση θα συγκεντρωθεί σε μία από αυτές η απαραίτητη πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση.
Οι ψηφοφορίες για τις δύο πρώτες προτάσεις δυσπιστίας αναμένονται την Τετάρτη, σύμφωνα με το Politico. Όπως και ο Μπαρνιέ, ο κεντρώος Μπαϊρού προσπαθεί να περάσει έναν προϋπολογισμό με στόχο τη μείωση του τεράστιου ελλείμματος της Γαλλίας, αν και τα σχέδια του σημερινού πρωθυπουργού είναι λιγότερο επιθετικά από εκείνα του συντηρητικού προκατόχου του, επισημαίνεται.