Επικαιρότητα

«Νιώθουμε συνεχώς τη γη να τρέμει» – Κάτοικοι περιγράφουν πως βιώνουν τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Ο φόβος ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη τα τελευταία 24ωρα, με το νησί να παρουσιάζει πλέον εικόνες πλήρους εγκατάλειψης, λόγω της αδιάκοπης σεισμικής δραστηριότητας. 

Ενδεικτικά, το πλοίο στις 17:00 σάλπαρε για Πειραιά με 1.150 επιβάτες κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους που πήραν την απόφαση να φύγουν από το νησί. Υπολογίζεται πως πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί, οι 6.000 από τους οποίους σήμερα.

Όσοι πάλι αποφάσισαν να παραμείνουν δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς όπως λένε νοιώθουν «συνεχώς τη γη να τρέμει».

Από πλευράς της η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση χωρίς όμως κανείς να μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τι σημαίνει αυτή η σεισμική έξαρση.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Ο φακός του CNN Greece κατέγραψε πρωτόγνωρα για το νησί στιγμιότυπα, καθώς βρέφοι, ηλικιωμένοι, κάτοικοι του νησιού και τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά τη Σαντορίνη με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Ακολουθούν εικόνες από τη Σαντορίνη:

Μεγάλος ο φόβος στους κατοίκους

«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στη Σαντορίνη.

«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει ένας κάτοικος.

Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι. Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι δύο -τρεις ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός των επιχειρηματιών ενόψει της τουριστικής περιόδου καθώς αυτή συνήθως είναι περίοδος προετοιμασίας.

«Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί.

«Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», προσθέτει.

Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κύριο Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη.

«Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κύριος Φραγκούλης.

Ο Σταύρος Αναστασιάδης δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.

«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις δύο πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει.

«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο.

«Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ’ ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί η Δήμητρα Κάππου.

Ανάστατοι και οι κάτοικοι της Αμοργού

Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται στο αυτοκίνητο ή διανυκτερεύουν σε ανοιχτούς χώρους. Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

«Ο Δήμος είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται σε περίπτωση που γίνει κάτι πιο σοβαρό να μπορεί ο κόσμος να προστατευτεί. Έχουμε ορίσει σημεία στο χωριό σε ποιο μέρος θα μαζευτούμε», αναφέρει στην ΕΡΤ ο Δεσποτίδης Ευάγγελος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χώρας Αμοργού.

«Μας έστειλαν πέντε πυροσβέστες, ένα ασθενοφόρο με το πλήρωμα του, απόψε θα μας στείλουν και δύο νοσηλευτές και έναν γιατρό», λέει ο Σίμος Σταμάτης αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας της Αμοργού.

Η σεισμική ακολουθία, ξύπνησε μνήμες στους γηραιότερους του νησιού από τον δυνατό σεισμό του 1956, ενώ οι νεώτεροι κάτοικοι ανησυχούν για τη συχνότητα των δονήσεων.

Πολλοί κάτοικοι έχουν μετακινηθεί από τις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού υπό τον κίνδυνο ενός τσουνάμι.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button