Επικαιρότητα

ΠΟΥ: Η Ελλάδα αποκτά στρατηγική για την ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών

Ο οδικός χάρτης που θα διαμορφώσει την περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών για τα επόμενα πέντε χρόνια, κλείδωσε μέσα από την Εθνική Στρατηγική, που επικυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. 

Το μεγάλο ζητούμενο και στοίχημα, είναι η ισότιμη, δίκαιη, αποτελεσματική και αποδοτική πρόσβαση όλων των ασθενών στο σύστημα υγείας, με κοινό παρονομαστή την ποιότητα σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)/Ευρώπης, μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ) και η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνεργάστηκαν τους τελευταίους 18 μήνες, με σκοπό την χάραξη μιας νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών.

Η παρουσίαση της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η Στρατηγική είναι διαθέσιμη τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας https://bit.ly/NewStrategyQoCPS όσο και στην ιστοσελίδα του Ο.ΔΙ.Π.Υ. https://bit.ly/NewStrategyQoC-PS.

Η Ελλάδα της καθολικής υγειονομικής κάλυψης

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις μόνοι μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις υλοποιήσει μόνη της. Χρειαζόμαστε την εμπειρία άλλων κρατών, ώστε να διδαχθούμε τόσο από τα λάθη όσο και από τις επιτυχημένες πρακτικές τους. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που έχουν εφαρμόσει την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη, διασφαλίζοντας την πρόσβαση χωρίς διακρίσεις – κοινωνικές, φυλετικές, οικονομικές ή οποιεσδήποτε άλλες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρά τις διαφορές μας, είμαστε όλοι άνθρωποι».

Η Στρατηγική, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου HQC-2-Greece, βασίζεται σε μια προσέγγιση συν-δημιουργίας και μεικτής μεθόδου – περιλαμβάνει βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, αναλύσεις, έρευνες και συνεντεύξεις – και εντοπίζει τις σημαντικότερες προτεραιότητες στους τομείς της διακυβέρνησης, της ασφάλειας των ασθενών, της επιμόρφωσης και του υγειονομικού αλφαβητισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώθηκαν απόψεις από 405 ενδιαφερόμενους φορείς και πραγματοποιήθηκαν 7 εργαστήρια, ένα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδας, με τη συμμετοχή 348 ατόμων. Οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους έπαιξαν επίσης, καθοριστικό ρόλο στη διατύπωση πρακτικών συστάσεων.

11 στόχοι & 47 δράσεις

Η στρατηγική περιλαμβάνει 11 στόχους και 47 ιεραρχημένες δράσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ώστε να εφαρμοστούν σταδιακά και βασίζονται σε 3 πυλώνες:

  1. Ηγεσία και διακυβέρνηση: Ενίσχυση του νομικού πλαισίου, βελτίωση της αποτελεσματικότητας και προώθηση αποφάσεων για την υγεία που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.
  2. Δεδομένα και καινοτομία: Υιοθέτηση προτύπων, καθιέρωση πρακτικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία, προώθηση της ασφάλειας και ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
  3. Εγγραμματοσύνη και συμμετοχή: Ενίσχυση της συμμετοχής, ενδυνάμωση των ασθενών, των φροντιστών καθώς και αξιοποίηση των ανθρώπινων εμπειριών.

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα και του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, Δρ Joao Breda, «Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για την πολύτιμη υποστήριξή τους. Και φυσικά, στο Υπουργείο Υγείας και στον Ο.ΔΙ.Π.Υ. για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ΠΟΥ/Ευρώπης. Αυτή δεν είναι απλώς μια δική μας στρατηγική – είναι πλέον η δική σας στρατηγική.

Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε μαζί σας και να υποστηρίξουμε την εφαρμογή της, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτός είναι ο οδικός χάρτης που θα διαμορφώσει την ποιότητα της περίθαλψης στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πολλά από τα στοιχεία που επιλέξατε να συμπεριλάβετε σε αυτή τη στρατηγική είναι θεμελιώδη για τον μετασχηματισμό του συστήματος υγείας, όπως ακριβώς τον οραματίζεστε. Πρόκειται για μια αλλαγή με ουσιαστικό αντίκτυπο για όλους».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button