«Όχι» στην πρόσκληση Βούτσιτς σε διάλογο λένε οι πανεπιστημιακοί στη Σερβία εν μέσω διαδηλώσεων
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου απέρριψε την πρόσκληση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάλογο, εν μέσω των πολυπληθών φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα, στον απόηχο του τραγικού συμβάντος στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ όταν την 1η Νοεμβρίου του 2024 κατάρρευσε το γείσο και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.
Σημειώνεται πως ο Βούτσιτς, προσπαθώντας να παρακάμψει την φοιτητική κοινότητα κάλεσε χθες, Δευτέρα (03/02), τη Σύγκλητο «σε διάλογο για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση που προκλήθηκε με τις φοιτητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις».
Η Σύγκλητος εκτιμά ότι ένας τέτοιος διάλογος δεν θα είχε καμία αξία.
«Μια σειρά ασυνεπειών σε δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων κρατικών φορέων δεν μας πείθουν ότι ένας διάλογος που οδηγεί στην εκπλήρωση των αιτημάτων των φοιτητών είναι εφικτός, άλλα ούτε θα είναι αποτελεσματικός αφού θα διεξαχθεί ανάμεσα σε δύο μέρη που δεν έχουν εντολή να συζητήσουν για αιτήματα τα οποία δεν τους έχουν απευθυνθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου.
Το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ειδικότερα «επιμένει στην ικανοποίηση των φοιτητικών αιτημάτων» και δηλώνει την ετοιμότητα «να παράσχει εξειδικευμένη υποστήριξη στους φοιτητές για να διαπιστωθεί η εκπλήρωση των αιτημάτων».
Αιχμές για κατάχρηση εξουσίας
Η Σύγκλητος ολοκληρώνοντας την απαντητική επιστολή της αφήνει πάλι αιχμές για την κατάχρηση εξουσιών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Όσο εργαζόμαστε σύμφωνα με τα καθήκοντα που μας έχουν ανατεθεί και στο πλαίσιο των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων μας, εργαζόμαστε προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φοιτητών και της κοινωνίας γενικότερα», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές δεν αποδέχονται παρεμβάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας επικαλούμενοι το Σύνταγμα, βάσει του οποίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα εκτελεστικής εξουσίας.
Γι’ αυτόν τον λόγο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην πρόσκληση του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα για διάλογο, επικαλέστηκε το άρθρο 111 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την συμπεριφορά του θα πρέπει να εκφράζει την ενότητα του κράτους».