Κόσμος

Aμερικανικά ΜΜΕ: «Η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γαλλία εντείνει την οικονομική και πολιτική κρίση»

Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Γαλλίας έχει επιδεινώσει τα οικονομικά της προβλήματα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας.

Χωρίς άμεσες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η χώρα κινδυνεύει με παρατεταμένη στασιμότητα, αυξημένη ανεργία και βαθύτερη κοινωνική αναταραχή, υπονομεύοντας τον ρόλο της ως πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη εδώ και δύο χρόνια, ενώ το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί πάνω από 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το 112% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους New York Times «το έλλειμμα έχει αυξηθεί στο 6,1%, ξεπερνώντας την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Η απουσία προϋπολογισμού δημιουργεί ανασφάλεια για τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες παγώνουν επενδύσεις και προσλήψεις. Μεγάλες εταιρείες όπως η Michelin, η Vencorex και η Nexity έχουν ήδη ανακοινώσει απολύσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν για περισσότερες οικονομικές αναταράξεις».

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία βασίστηκε υπερβολικά στις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει κρίσεις, όπως τα Κίτρινα Γιλέκα, την πανδημία COVID-19 και την ενεργειακή κρίση. Αυτή η στρατηγική έχει αφήσει τη χώρα με μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι Νew York Times αναφέρουν επίσης τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια και οικονομικές επιπτώσεις

Απουσία Προϋπολογισμού για το 2025: Χωρίς νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση λειτουργεί με τον προϋπολογισμό του 2024, προκαλώντας σημαντική αβεβαιότητα. Μια νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να περάσει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις μέσα από ένα διχασμένο κοινοβούλιο.

Αποδυνάμωση Επενδύσεων: Η πολιτική αστάθεια αποθαρρύνει τις εταιρείες από το να κάνουν στρατηγικές επενδύσεις. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη φορολογική πολιτική και το πολιτικό τοπίο καθυστερεί τις επιχειρηματικές αποφάσεις.

Διαδηλώσεις και Κοινωνική Αναταραχή: Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, υγειονομικών και εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, σχεδιάζουν διαδηλώσεις, εντείνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δαπάνησε πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τα Κίτρινα Γιλέκα, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Παρά το βραχυπρόθεσμο όφελος, αυτές οι δαπάνες άφησαν τη χώρα με μη βιώσιμο χρέος.

Οι προσπάθειες για μείωση δαπανών, όπως το σχέδιο εξοικονόμησης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο και η πρόταση για περικοπή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2025, δεν υλοποιήθηκαν λόγω πολιτικού αδιεξόδου.

Κίνδυνος χρεοκοπίας

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι «το διχασμένο πολιτικό τοπίο δυσχεραίνει τις πιθανότητες για ουσιαστική αλλαγή» και επισημαίνουν ότι «χωρίς σαφή προϋπολογισμό και δημοσιονομική στρατηγική, η Γαλλία κινδυνεύει με κρίση χρέους, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα, εγκυμονεί ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας. Η Γαλλία, άλλοτε πυλώνας της Ευρωζώνης, βλέπει την επιρροή της να μειώνεται, ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές προκλήσεις.

Ο ρόλος της Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συνεργάστηκε με τους αριστερούς βουλευτές υποστηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας, κατηγορώντας τον προϋπολογισμό του Μπαρνιέ ότι επιβαρύνει άδικα τους πολίτες. Οι απαιτήσεις της περιλάμβαναν την κατάργηση αυξήσεων στη φορολογία ηλεκτρικής ενέργειας, τη μείωση των επιστροφών φαρμάκων και τη διατήρηση των συντάξεων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal «η Λεπέν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να ενισχύσει τη θέση της, παρά τις νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σχετικά με καταγγελίες για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις οποίες αρνείται».

Η πολιτική παράλυση της Γαλλίας έρχεται σε μια περίοδο σημαντικής οικονομικής πίεσης στην Ευρώπη, με υψηλές τιμές ενέργειας και επιτόκια να αποδυναμώνουν τις οικονομίες. Η συντηρητική Wall Street Journal τονίζει ότι «η Γαλλία, παραδοσιακά κινητήρια δύναμη στην ευρωζώνη μαζί με τη Γερμανία, θεωρείται πλέον ως ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους του μπλοκ, με την οικονομική της αστάθεια να εγείρει ανησυχίες για τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή ηγεσία».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολιτικό αδιέξοδο επιδεινώνει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της αναιμικής ανάπτυξης, του διογκωμένου χρέους και μιας εντεινόμενης κρίσης κόστους ζωής. Με περιορισμένες επιλογές για την επίλυση του αδιεξόδου, η ηγεσία του Μακρόν και η ανθεκτικότητα των θεσμών της Γαλλίας θα δοκιμαστούν τους επόμενους μήνες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button