Bloomberg: Ο Ερντογάν θα προτείνει στη G20 «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία
Πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θα βάλει στο τραπέζι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20 (G20) τη Δευτέρα (18/11) στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα προτείνει το σχέδιό του για το «πάγωμα» του πολέμου στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου. Η πρόταση του Ερντογάν περιλαμβάνει ακόμη την καθυστέρηση των συνομιλιών με το ΝΑΤΟ από την Ουκρανία για 10 χρόνια μαζί με τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς σύμφωνα με το Bloomberg.
Η τουρκική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία ελέγχει μεγάλες εκτάσεις από το 2014. Ο Ερντογάν θα προτείνει ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί διεθνή στρατεύματα ως πρόσθετη εγγύηση και ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξασφαλίσει στρατιωτικές προμήθειες ως αντιστάθμισμα για τη συμφωνία της να μείνει εκτός ΝΑΤΟ.
Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια πρόταση θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, αλλά πιστεύουν ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Θα στόχευαν στο να μεταθέσουν τις συζητήσεις για τη μακροπρόθεσμη τύχη των κατεχομένων εδαφών, ώστε να επικεντρωθούν πρώτα στη διασφάλιση μιας σταθερής εκεχειρίας.
Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους συμμάχους του Κιέβου που ανησυχούν ότι η πλήρης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα κινδύνευε να τους φέρει σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.
Ο δυτικός τρόπος σκέψης έχει αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης βορειοκορεατικά στρατεύματα για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Πούτιν και αυτό διαμόρφωσε τις απόψεις του Μπάιντεν σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπούν πυραυλικά πλήγματα κατά της Ρωσίας. Οι εκτιμήσεις ορισμένων χωρών της G-20 δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε τελικά να στείλει στη Ρωσία έως και 100.000 στρατιώτες.
Ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί να μπορέσει να πείσει τον Ζελένσκι να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, επειδή έχει δει πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει πολύ περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, αν δεν σταματήσουν οι μάχες, σύμφωνα με άτομα από το περιβάλλον του. Την ίδια στιγμή οι προοπτικές στο πεδίο της μάχης προσφέρουν επίσης στον Πούτιν ένα κίνητρο για να συνεχίσει να πολεμά.
Η τουρκική παρέμβαση έρχεται ενώ δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα «πράσινο» φως για την χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, είχαν ήδη δώσει Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Le Figaro».
Η απόφαση του Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η μετατόπισή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, αποκάλυψαν αξιωματούχοι.