Boeing: Έτοιμη να δηλώσει ένοχη για τα θανατηφόρα δυστυχήματα του 737 Max
Ένοχη για απάτη στο πλαίσιο συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με δύο θανατηφόρα δυστυχήματα 737 MAX είναι έτοιμη να δηλώσει η Boeing σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το AFP.
Η συμφωνία έρχεται αφού οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Boeing παραβίασε μία προηγούμενη συμφωνία που αφορούσε τις συντριβές δύο αερσκαφών της στις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 346 άνθρωποι στην Αιθιοπία και την Ινδονησία.
Η συμφωνία ομολογίας πρέπει να εγκριθεί από δικαστή ομοσπονδιακού δικαστηρίου και περιλαμβάνει επιπλέον 243,6 εκατομμύρια δολάρια που πρέπει να καταβάλει η Boeing επιπλέον προηγούμενου προστίμου ίδιου ύψους.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με διαφάνεια με τις ρυθμιστικές αρχές μας, καθώς λαμβάνουμε σημαντικές δράσεις σε όλη την Boeing για την περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων ασφάλειας, ποιότητας και συμμόρφωσης», δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών στο AFP, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την κατάθεση στο δικαστήριο.
Η υψηλού προφίλ συμφωνία ακολουθεί τη διαπίστωση του DOJ τον Μάιο ότι η Boeing απέτυχε να βελτιώσει το πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας της, κατά παράβαση της συμφωνίας αναστολής δίωξης (DPA) του 2021 στον απόηχο των συντριβών των MAX.
Η Boeing παραβίασε τη συμφωνία «παραλείποντας να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει επαρκώς ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των αμερικανικών νόμων περί απάτης σε όλες τις δραστηριότητές της», ανέφερε ο εισαγγελέας στα δικαστικά έγγραφα.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα η Boeing συνωμότησε για να εξαπατήσει τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας σχετικά με το Max 737, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν υπό πιστοποίηση.
Η Boeing παραδέχθηκε τον Απρίλιο του 2019 ότι το λογισμικό πτήσης ευθύνεται εν μέρει για τα δυστυχήματα.
Οι όροι της συμφωνίας για την απολογία απαιτούν από την Boeing να εκτίσει τριετή «οργανωτική επιτήρηση», οι όροι της οποίας περιλαμβάνουν την ύπαρξη ανεξάρτητου παρατηρητή και την επένδυση τουλάχιστον 455 εκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα συμμόρφωσης, ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με την κατάθεση.
Αντιμέτωποι με οικογένειες
Οι οικογένειες των θυμάτων της συντριβής έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι «κάνει άδικα παραχωρήσεις στην Boeing που άλλοι κατηγορούμενοι για ποινικά αδικήματα δεν θα έπαιρναν ποτέ».
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα πρέπει να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων των δυστυχημάτων το 2018 και των δυστυχημάτων το 2019 σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για την απολογία.
«Η γενναιόδωρη συμφωνία ομολογίας στηρίζεται σε παραπλανητικές και προσβλητικές προϋποθέσεις», ανέφερε μια ένσταση που κατέθεσε η νομική τους ομάδα όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η συμφωνία ομολογίας.
Η αρχική DPA ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, με την κατηγορία ότι η Boeing εξαπάτησε εν γνώσει της τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αερομεταφορών.
Εκείνη η συμφωνία απαιτούσε από την Boeing να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις σε αντάλλαγμα για ασυλία από την ποινική δίωξη.