BofA: Ανεβάζει την τιμή – στόχο για τον χρυσό στα 3.063 δολάρια το 2025

Στα 3.063 δολάρια ανά ουγγιά (oz) θα διαπραγματεύεται ο χρυσός το 2025 και στα 3.350 δολάρια/ουγγιά το 2026, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις τις Bank of America (BofA), η οποία αύξησε τις προβλέψεις της, ενώ τόνισε ότι η αβεβαιότητα που προκύπτει από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις τιμές βραχυπρόθεσμα.
Πρόκειται για αύξηση από τις προηγούμενες προβλέψεις της για 2.750 δολάρια/ουγγιά για το 2025 και 2.625 δολάρια/ουγγιά για το 2026.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρυσός spot διαπραγματεύεται σήμερα 26/3 κοντά στα 3.024 δολάρια/ουγγιά και έχει κερδίσει περισσότερο από 15%, από την αρχή της χρονιάς.
Όπως σημειώνει το reuters,το φετινό ράλι-ρεκόρ κατευθύνεται από τις οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες που πυροδότησε η εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η καταιγιστική δασμολογική επίθεση του Τραμπ από την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο σημαδεύτηκε από απειλές, ανατροπές και καθυστερήσεις, μερικές φορές μέσα σε λίγες ώρες από τις προθεσμίες επιβολής, καθώς η εμπορική του ομάδα διαμορφώνει την πολιτική του εν πτήσει.
Στο σημείωμά της η BofA επανέλαβε ότι εάν η επενδυτική ζήτηση αυξηθεί κατά 10%, τότε οι τιμές spot του χρυσού θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν στα 3.500 δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σήμερα περίπου το 10% των αποθεματικών τους σε χρυσό και θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό αυτό σε πάνω από 30%, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα στήριξης.
Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των ΗΠΑ, η μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η επιστροφή σε συνεργατικές διακυβερνητικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων πιο στοχευμένων δασμών στις 2 Απριλίου, αποτελούν βασικούς κινδύνους για το ράλι του χρυσού.
Επί του παρόντος, η κύρια εστίαση της αγοράς επικεντρώνεται στους πιθανούς αμοιβαίους δασμούς που ενδέχεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ στις 2 Απριλίου.