CNNi: Οι λόγοι που η εκεχειρία στον Λίβανο δεν εγγυάται την ειρήνη και στη Γάζα
Την ώρα που Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη (28/11) το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και στη Γάζα, κανείς δεν μπορεί να «εγγυηθεί» ότι η εκεχειρία στον Λίβανο θα οδηγήσει σε ένα ντόμινο εξελίξεων που θα φέρει ευτυχές τέλος και στην Παλαιστίνη.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’ της Ιορδανίας συναντήθηκαν στο Κάιρο το απόγευμα της Τετάρτης με θέμα την «ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», με τους δύο άνδρες στις δηλώσεις τους να επαινούν την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο και να απορρίπτουν τον «εκτοπισμό των Παλαιστινίων».
Ωστόσο, σε ανάλυση στο CNNi, η Παλαιστίνια διεθνής αναλύτρια, Ταχάνι Μουσταφά, αναφέρει πως μπορεί η κατάπαυση πυρός με τη Χεζμπολάχ να έφερε ηρεμία στον Λίβανο μετά από εβδομάδες θανατηφόρων επιδρομών και χερσαίων συγκρούσεων, όμως, οι πιθανότητες για μια παρόμοια συμφωνία στη Γάζα, μοιάζουν ελάχιστες.
Ο όρκος του Νασράλα… καταπατήθηκε
Στο μεγαλύτερο μέρος των εχθροπραξιών, ο πρώην ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα, ορκίστηκε ότι θα επιτευχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ μόνο εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Παρά τον όρκο του Νασράλα, Χεζμπολάχ και Ισραήλ προχώρησαν στην εφαρμογή συμφωνίας, ακόμη και όταν η Γάζα παρέμενε στον «αέρα» σημειώνει η αναλύτρια που εργάζεται για την Crisis Group υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Οι διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν να απορρίπτουν η μία τα αιτήματα της άλλης.
Παρά τις οπισθοδρομήσεις, η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει «νέα ευκαιρία» μετά τη συμφωνία εκεχειρίας του Λιβάνου για να προωθηθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα.
Μάλιστα, η Χαμάς δήλωσε την Τετάρτη ότι δεσμεύεται να συνεργαστεί με «οποιεσδήποτε προσπάθειες» για την επίτευξη εκεχειρίας στον θύλακα.
«Δεν ασκείται η απαιτούμενη πίεση στο Ισραήλ»
Χαρακτηριστικά, η Μουσταφά σημειώνει πως: «Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CNNi πως ”η Χαμάς είναι απομονωμένη, βρίσκεται υπό πίεση και όλα τα βλέμματα θα στραφούν ακριβώς εκεί. Δίνεται πλέον μια νέα ευκαιρία και δυνατότητα για να προωθηθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας στη Λωρίδα της Γάζας”».
Ωστόσο, η ίδια διαφωνεί: «Δεν νομίζω ότι η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο έχει αλλάξει πολύ τη δυναμική μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Εξακολουθούμε να έχουμε τις ίδιες προκλήσεις που δεν έχουν αλλάξει, και οι δύο πλευρές έχουν αμοιβαίες απαιτήσεις που απορρίφθηκαν και δεν υπάρχει καμία πίεση στο Ισραήλ για να μειώσει πραγματικά την κλίμακα και να αρχίσει να παίρνει στα σοβαρά τη διαπραγμάτευση» καταλήγει η Μουσταφά.
Ίσως ένα μέρος της αλήθειας να κρύβεται στον επίλογο του διαγγέλματος Μπάιντεν το βράδυ της Τρίτης (27/11), όταν σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το πότε αναμένεται ένα χρονοδιάγραμμα εκεχειρίας στη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος, χαμογέλασε, χαιρέτησε και ξεκίνησε το αργό του περπάτημα προς τον Λευκό Οίκο.
Πώς… κύλησε η πρώτη μέρα στον Λίβανο
Η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ – Χεζμπολάχ που τέθηκε σε ισχύ στις 4 το πρωί της Τετάρτη φαίνεται να «κρατάει» αυτές τις πρώτες ώρες παρά το γεγονός ότι παραμένει εύθραυστη. Η συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας αντιμετωπίστηκε με ανάμεικτες αντιδράσεις από τους Ισραηλινούς και με σκεπτικισμό από τον λαό του Λιβάνου. Κάποιοι έχουν εκφράσει αισιοδοξία για παύση των εχθροπραξιών, ενώ άλλοι παραμένουν αμφίβολοι για την επίτευξη της συμφωνίας. Η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ιράν χαιρέτησαν την κατάπαυση του πυρός. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η εκεχειρία «δίνει σε ολόκληρη την περιοχή μια γεύση ελπίδας».
Από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, χιλιάδες εκτοπισμένοι Λιβανέζοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους στο νότο. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να μην μετακινηθούν νότια του ποταμού Λιτάνι. Ξεχωριστά, οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας την Τετάρτη.
Τα σχολεία σε όλο τον Λίβανο θα μπορούν να ανοίξουν ξανά την επόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της χώρας, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA). Τα περισσότερα δημόσια σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Παράλληλα, η συμφωνία ορίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο και ότι οι μόνες ένοπλες ομάδες που υπάρχουν νότια του ποταμού Λιτάνι θα πρέπει να είναι ο λιβανέζικος στρατός και οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον Λίβανο: Λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα στρατεύματα πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση πολλών οχημάτων στο λιβανικό έδαφος για να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε απαγορευμένη περιοχή. Τα οχήματα αποσύρθηκαν μετά τα ισραηλινά πυρά. Ο Ισραηλινός Στρατός δεν είπε εάν υπήρξαν θύματα.
Πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία: ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τα νότια προάστια της Βηρυτού 20 φορές μέσα σε δύο λεπτά σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10 άνθρωποι στο κέντρο της Βηρυτού. Ιδού τι έχει πει το IDF από τότε:
Σκοτώθηκε αξιωματικός της Χεζμπολάχ: Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τον Τζαφάρ Αλί Σαμάχα , αξιωματικό επιχειρήσεων στην εναέρια μονάδα της Χεζμπολάχ, σε ένα χτύπημα πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων ακριβείας κατευθυνόμενου πυραύλου της Χεζμπολάχ χτύπησε πριν από την εκεχειρία: Η τοποθεσία «χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή πυραύλων εδάφους-εδάφους», ανέφεραν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.