Οικονομία

Demokritos-Qualco Fellowship Programme:Η συνεργασία που προωθεί την ανάπτυξη του FinTech στην Ελλάδα

Ο λόγος για το Financial Technology, ή, όπως είναι πιο γνωστό, FinTech, που συνιστά μία «σύμπραξη» της τεχνολογικής καινοτομίας με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι η ριζική αναδιαμόρφωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς μέσω της ανάδειξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων, υπηρεσιών και εφαρμογών.

Στην Ελλάδα, η προοπτική ανάπτυξης του FinTech είναι αξιοσημείωτη και στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων. Η περαιτέρω δε ανάπτυξή του προϋποθέτει την ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας, προκειμένου η χώρα να καταστεί ισχυρός «πόλος» χρηματοοικονομικής καινοτομίας.

Στο πνεύμα αυτό, o όμιλος Qualco που ξεχωρίζει στον κλάδο του FinTech, συνεργάζεται ήδη από το 2021 με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, μία νέα, κορυφαίου επιπέδου, πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός hub καινοτομίας το οποίο, στηρίζοντας την ακαδημαϊκή έρευνα, θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη του FinTech στη χώρα μας.

«Χτίζοντας» τη νέα γενιά Ελλήνων ερευνητών

Συγκεκριμένα, ο όμιλος Qualco, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», έχει δημιουργήσει ένα «οικοσύστημα» επιστημονικής γνώσης γύρω από το FinTech, που αξιοποιεί μεταξύ άλλων την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα συστήματα μηχανικής μάθησης (machine learning) και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data analysis).

Πρώτο βήμα της συνεργασίας είναι το πενταετές πρόγραμμα υποτροφιών «Demokritos – Qualco Fellowship Programme», το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, νέοι ερευνητές της χώρας έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ιδέες τους στον τομέα του FinTech και να θέσουν σε εφαρμογή τα φιλόδοξα επιστημονικά τους σχέδια και έργα, για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες με αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία όσο και την οικονομία.

Ένα hub καινοτομίας

Όσον αφορά στην ιδέα πίσω από το πρόγραμμα των υποτροφιών, αυτή ήταν να προκύψουν καινούργιες πρωτοβουλίες μέσα από ένα hub καινοτομίας, με τη «σύμπραξη» αυτή να ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη του FinTech, αλλά και νέες θέσεις για ερευνητές μέσα από ανταγωνιστικές υποτροφίες και σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία Ζαβιτσάνο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, οι καινοτόμες λύσεις στις οποίες καταλήγουν «φέρνουν την έρευνά μας πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας».

Χάρη στη συνεργασία του Εθνικoύ Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» με τον όμιλο Qualco, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε νέοι ερευνητές να εξελίξουν το επιστημονικό τους έργο.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ακόμα μία έκφανση του οράματός μας στον όμιλο Qualco και της προσπάθειάς μας να επιστρέφουμε το καλό στην κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, η προσπάθειά μας έχει πλέον λάβει και συγκεκριμένη μορφή μέσω της δραστηριοποίησης του Qualco Foundation», εξηγεί ο επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα, Ορέστης Τσακαλώτος. Από τη μεριά του Εθνικoύ Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Δρ. Ντένια Κανελλοπούλου, Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος, δηλώνει ότι: «είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που έχουμε την υποστήριξη του ομίλου Qualco γιατί μας παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, την τεχνογνωσία σε ένα κλάδο σημαντικό για την επιχειρηματική καινοτομία, αμέριστη υποστήριξη αλλά και μεγάλη ελευθερία ως προς την ερευνητική προσέγγιση που ακολουθούμε».

Άλλωστε, ο ίδιος ο όμιλος Qualco είναι κορυφαίος πάροχος τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών Fintech που εξυπηρετεί οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια. Αποτελεί δε, αξιόπιστο συνεργάτη σε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση κεφαλαίων, τη μείωση των επισφαλειών και την προσαρμογή στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις. Παράλληλα, παρέχει καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τη διαχείριση απαιτήσεων και την πρόληψη κινδύνων. Μεταξύ των πεδίων δραστηριοποίησής του είναι τα χρηματοοικονομικά, η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data και η ανάλυση, προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Το πενταετές πρόγραμμα

Το πρόγραμμα υποτροφιών «Demokritos – Qualco Fellowship Programme» υποστηρίζει τη διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα, καθώς και καινοτόμα εργαστήρια και διαγωνισμούς. Μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 3 θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), εκ των οποίων ένα για μεταδιδακτορική και δύο για διδακτορική έρευνα σε θέματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, ενώ έχουν υποστηριχθεί επιστημονικά πέντε μεταπτυχιακές διατριβές. Παράλληλα, τα θέματα των ερευνών έχουν συνδιαμορφωθεί από τον όμιλο Qualco και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» έπειτα από πολλές προπαρασκευαστικές συζητήσεις.

Μάλιστα, η σύγκλιση στις ερευνητικές πρακτικές αποτέλεσε από μόνη της μία ξεχωριστή πρόκληση καθώς, σύμφωνα με τη Δρ. Ντένια Κανελλοπούλου, «πραγματοποιήθηκε πολλή δουλειά σε συνεργασία με την εταιρεία, ώστε να προκύψουν πρωτοπόρες ερευνητικές κατευθύνσεις μέσα από τις επιχειρηματικές ανάγκες του κλάδου». Την ίδια στιγμή, όπως η ίδια εξηγεί, πρόκληση αποτέλεσε και η εξασφάλιση μίας ομάδας συνεργατών υψηλού επιπέδου και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων των ερευνών.

Capture2.jpg

Οι εγκαταστάσεις ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

«Ίσως έγινε ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του brain drain»

Η παγιωμένη τακτική θέλει τους ερευνητές να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ διάφορων άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους πόρους για το προσωπικό ερευνητικό τους έργο. Η συνεργασία του ομίλου Qualco με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»), μέσα από την πλήρη χρηματοδότηση που προσφέρει, αλλάζει τα δεδομένα δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους ερευνητές να αφιερώσουν το 100% του χρόνου τους στη δική τους έρευνα.

Συνεκδοχικά, δημιουργούνται όλες οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ασκήσει ο καθένας το ερευνητικό του ενδιαφέρον, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του brain drain.

«Η μορφή της υποτροφίας μού εξασφαλίζει τη δυνατότητα να αφιερωθώ απερίσπαστα στη διδακτορική έρευνα, βελτιώνοντας τόσο την εμπειρία μου όσο και τα ερευνητικά αποτελέσματα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μπουγιατιώτης, ένας εκ των δύο υποψήφιων διδακτόρων του προγράμματος υποτροφιών, επιβεβαιώνοντας πως το παραπάνω μοντέλο θα μπορούσε να αποτελέσει success story μίας διαρκούς συνεργασίας των επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος διδάκτορας Ανδρέας Σιδεράς έθεσε το θέμα των προκλήσεων που παρουσιάζει ο χρηματοοικονομικός τομέας, με το πρόγραμμα να του δίνει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτόν τον χώρο «ενισχύοντας τόσο την έρευνά μου όσο και τη δυνατότητα επίλυσης πραγματικών προβλημάτων».

Capture3.jpg

Οι τρεις υπότροφοι ερευνητές του προγράμματος, Κωνσταντίνος Μπουγιατιώτης, Ηλίας Ζαβιτσάνος, Ανδρέας Σιδεράς

Ανοίγοντας τον δίαυλο ανάμεσα στην επιχειρηματική και την ερευνητική κοινότητα, μόνο ωφέλιμα μπορούν να είναι τα αποτελέσματα για τον επιστημονικό χώρο και την κοινωνία. Έτσι, μέσα από τη συνεργασία του ομίλου Qualco με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το πενταετές πρόγραμμα υποτροφιών «Demokritos – Qualco Fellowship Programme» εμπνέει νέους ερευνητές να κάνουν πραγματικότητα τις ερευνητικές τους φιλοδοξίες μέσα σε γόνιμες και ομαλές συνθήκες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button