Κόσμος

DW: Η Άγκυρα επικρίνει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της ΕΕ

Οι χάρτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της ΕΕ εμφανίζουν ως ελληνικές θαλάσσιες περιοχές με βάση το εύρος των 12 μιλίων. Δριμεία η κριτική της Άγκυρας αναφέρει σε δημοσιευμά της η  Deutsche Welle.

«Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπου οι δυο πλευρές συζητούν μεν αλλά διαφωνούν στο εύρος των θεμάτων που θα βάλουν αργότερα στο τραπέζι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταράζει τα νερά αναρτώντας χάρτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού όπου για τον θαλάσσιο χάρτη της Ελλάδας, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, παραχωρούνται μεγάλες θαλάσσιες περιοχές με βάση το εύρος των 12 μιλίων, τα απέναντι, στην Τουρκία, νησιά λαμβάνονται ως σημείο αναφοράς καθορίζοντας έτσι τη μέση γραμμή, και τα νησιά και οι βραχονησίδες των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί η Άγκυρα, εμφανίζονται ως ελληνικά, ενώ στο Καστελόριζο παραχωρούνται περί τα 40.000 τ.μ.

Ο χάρτης αυτός τον οποίον από τουρκική πλευράς πρόβαλε και επέκρινε δριμύτατα ο εμπνευστής του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και ότι η ανάμειξη της ΕΕ δυσκολεύει την επίλυση θαλάσσιων διαφορών μεταξύ κρατών.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «η Τουρκία παρακολουθεί στενά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέροντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα αρμόδια μέρη και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Οι χάρτες του Αιγαίου και της Μεσογείου που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον Σχεδιασμό είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον Σχεδιασμό. Οι μονομερείς ενέργειες σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες και θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου, αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button