DW: Τεταμένη αναμονή στη Μ. Ανατολή – Ετοιμο δηλώνει το Ισραήλ, κλειστά κρατά τα χαρτιά του το Ιράν
Η ατμόσφαιρα τεταμένης αναμονής συνεχίζει να επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ενόψει μίας ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ, η στρατιωτική ηγεσία του οποίου δηλώνει προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, αφού φέρεται ήδη να έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός συντονισμός με την διοίκηση CENTCOM των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η χθεσινή απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να μετακινηθούν στην περιοχή 12 βομβαρδιστικά Β-52 επισφραγίζει αυτό το δεδομένο.
Το θερμόμετρο στην περιοχή παραμένει «στο κόκκινο», μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι το Ιράν θα απαντήσει με «συντριπτική απάντηση» για τις επιθέσεις εναντίον του και εναντίων των συμμάχων του.
Από την άλλη, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, δηλώνει προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, αφού φέρεται ήδη να έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός συντονισμός με την διοίκηση CENTCOM των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο το Πεντάγωνο, ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή τους επόμενους μήνες. Και ενώ το αεροπλανοφόρο Λίνκολν ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την περιοχή, το Πεντάγωνο στέλνει 12 βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52, μαχητικά και καταδρομικά πλοία.
«Εάν το Ιράν, οι εταίροι του ή οι αντιπρόσωποί του εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό πρόσωπο ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να υπερασπιστούν το λαό μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Από την άλλη, το Ιράν συνεχίζει να μην αποκαλύπτει τα σχέδιά του, αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε συνέντευξη που παραχώρησε στο λιβανικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν ο επικεφαλής του ιρανικού Στρατηγικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δρ. Καμάλ Χαραζί. Ο ιρανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο, πλην όμως δεν επιθυμεί την επέκτασή του «εκτός εάν το Ισραήλ αποφασίσει διαφορετικά».
Διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα η ιρανική πολιτική ηγεσία επέλεξε να σέβεται την φάτουα που είχε εκδώσει ο Αγιατολάχ Χαμεϊνί, βάσει της οποίας «απαγορεύεται η παραγωγή πυρηνικού οπλισμού». Από την άλλη όμως, επεσήμανε αινιγματικά ότι «εάν κάποια στιγμή υπάρξει η πολιτική βούληση, τότε η συγκεκριμένη φάτουα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πάψει να ισχύει».
Στασιμότητα στις επαφές για Γάζα και Λίβανο
Στο μεταξύ οι εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για επίτευξη εκεχειρίας στην Γάζα δείχνουν ότι, τουλάχιστον μέχρι την διενέργεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι νεώτερο. Σχολιάζοντας πληροφορίες σχετικά με την εξέταση νέων προτάσεων των Αιγυπτίων και των Καταρινών διαμεσολαβητών, που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης 11 έως 14 ισραηλινών ομήρων, αξιωματούχοι της οργάνωσης Χαμάς ανέφεραν ότι «οι επαφές φαίνεται ότι θα διαρκέσουν αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».
Αντίστοιχη στασιμότητα παρατηρείται και ως προς τις κινήσεις του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος προωθεί το νέο αμερικανικό σχέδιο «πολιτικής διευθέτησης» στο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου.
Πέρα από το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενδεικτική είναι η απόφαση του Χόχσταϊν να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, παρότι το αρχικό του πρόγραμμα προέβλεπε να μεταβεί επειγόντως στη Βηρυτό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προχθεσινών του επαφών στο Ισραήλ.