Οικονομία

Eνεργειακό κόστος και έλλειψη εργαζομένων «καμπανάκια» για τη βιομηχανία

Το υψηλό ενεργειακό κόστος που συνεχίζει να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αλλά και το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο αντιμετωπίζουν μάλιστα σχεδόν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, αποτελούν «αγκάθια» για την ελληνική βιομηχανία.

Έναν κλάδο, η συνεισφορά του οποίου στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ανήλθε το 2023 στο 13,4% – που μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε 30 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ προ κρίσης – παράλληλα, βρίσκεται στην πρώτη θέση στις συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών με ποσοστό 46%, ενώ αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα μετά το εμπόριο, με 502.000 εργαζομένους

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε στη ομιλία του κατά την ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος σχετικά με τα νέα προβλήματα, τα οποία παρά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και της βιομηχανία, έχουν προστεθεί στα «διαχρονικά που παραμένουν άλυτα». Ως διαχρονικά, επισήμανε τη χωροταξία, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, την άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, την ελλιπή διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, όπως και τις ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας.

Στα σημαντικότερα νέα προβλήματα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ξεχωρίζει «την υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και οι μεγάλες διακυμάνσεις της». Όπως εξήγησε, «το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών». Υπογράμμισε την ανάγκη, οι επιχειρήσεις και όχι μόνο οι ενεργοβόρες αλλά και εκείνες της μέσης τάσης να θωρακιστούν.

«Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα» υπογράμμισε.

Η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος εστίασε και στο ζήτημα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, πρόβλημα που όπως σημείωσε, δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά διαπιστώνονται ελλείψεις όλων των ειδικοτήτων, ενώ πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται «σημαντικές δυσκολίες εξεύρεσης εργαζομένων με τεχνικές δεξιότητες, μετά την κατάργηση των μέσων τεχνικών σχολών και των ΤΕΙ».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ διαπιστώνει στη χώρα μας και μία αλλαγή στάσης στάσης, ειδικά της νεότερης γενιάς απέναντι στην εργασία επισημαίνοντας ότι σε ποσοστό περίπου 16% οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, ούτε απασχολείται ούτε εκπαιδεύεται ούτε καταρτίζεται.

«Στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται, οι επιχειρήσεις πιέζονται και θα πιέζονται συνεχώς να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερη διαχείριση του εργάσιμου χρόνου τους με στόχο την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, διατηρώντας την σταθερή τους επιδίωξη για αύξηση των εισοδημάτων τους» σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτιμώντας πως «κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων».

Για «τρομακτική έλλειψη» σε προσωπικό στον τομέα της βιομηχανίας είχε κάνει λόγο από την πλευρά της και η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Λουκία Σαράντη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Όπως είχε επισημάνει μιλώντας στο CNN Greece στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, «από τη μία, έχουμε το παράδοξο να έχουμε μεγάλη ανάγκη σε κάποιες ειδικότητες και γενικά σε προσωπικό και από την άλλη η επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, βγάζει ειδικότητες που δεν χρειάζονται».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button