F-35, φρεγάτες και η «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25-28 δισ. ευρώ με ορίζοντα 12ετίας και έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, στην αντιπυραυλική άμυνα, στις νέες φρεγάτες και υποβρύχια και στην προμήθεια των μαχητικών F-35.
«Περνάμε στη νέα εποχή»
Σύμφωνα με Κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα της χώρας περνούν στη νέα εποχή».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία, και πλέον και θα αναδείξει τις γενικές γραμμές του πλαισίου αλλά δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Όπως λένε και από το Υπ. Άμυνας, πιο συγκεκριμένος θα είναι ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Οι τρεις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη
Πρώτα από όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις μεγάλες προμήθειες και την αξιοποίηση όλων των όπλων που απαιτούνται στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ).
Στην πρώτη γραμμή το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», πρόκειται για τον ελληνικό αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό και αντι-drone «θόλο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη για αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (π.χ. με ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (με Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ελληνικών πρότυπων όπλων).
Ο τρίτος άξονας της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα βασιστεί στο ότι πλέον οι όποιες προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα).
«Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί επίσης στη νέα οργάνωση της θητείας, στη διάταξη στρατοπέδων με επιχειρησιακά και όχι γεωγραφικά κριτήρια αλλά και στη νέα οικονομική ενίσχυση των στελεχών και θα εξηγήσει γιατί έγινε και γιατί τώρα.