Gregy: Η ενεργειακή γέφυρα καθαρής ενέργειας που θα ενώσει Αφρική και Ευρώπη
Η ενεργειακή ασφάλεια και η μεγάλη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων βρέθηκε «ψηλά» στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, στο Κάιρο.
Τα τρία κράτη επανέλαβαν το κοινό στόχο για ενίσχυση της στρατηγική τους συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, «προς όφελος των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων».
Βασικό «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου, γνωστή και ως «Gregy».
Πρόκειται για το έργο «GREGY- Elica Interconnector» που ετοιμάζεται να αλλάξει τα δεδομένα που γνωρίζαμε για την ενέργεια στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου, θα ωφελήσει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
«Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει ήδη ενταχθεί στη λίστα έργων προτεραιότητας Global Gateway της Ε.Ε., η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κρίσιμες και στρατηγικές υποδομές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και στο TYNDP 2024 (Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων) του Entso-e (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχειριστών).
Το έργο σε αριθμούς
Τα νούμερα είναι ενδεικτικά του ενεργειακού αποτυπώματος του έργου:
- 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα.
- Θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
- Έως 61.000 MW έως το 2035 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Αιγύπτου
- Αντικατάσταση έως και 26 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα
- Αντικατάσταση ποσοτήτων 4,5 bcm φυσικού αερίου
- Συνεισφορά στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030
- Μείωση των εκπομπών CO2 κατά – 10 εκατ. τόνους
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,569 δισ. ευρώ.