Κόσμος

Guardian: Χωρίς την Ευρώπη οι συνομιλίες για την Ουκρανία δηλώνει ο απεσταλμένος του Τραμπ

Θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης – αλλά τελικά θα αποκλειστεί – από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα ήταν παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι είναι ρεαλιστής και αυτό «δεν πρόκειται να συμβεί».

«Σας λέω κάτι που είναι πραγματικά πολύ ειλικρινές», είπε το Σάββατο και πρόσθεσε: «Και στους ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι με το να παραπονιέστε ότι μπορεί ή όχι, να βρεθείτε στο τραπέζι, αλλά υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες και αυξάνοντας τις δαπάνες [άμυνας]».

Οι δηλώσεις του Κέλογκ θα προκαλέσουν έκπληξη σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μοίρα της Ουκρανίας, σχολιάζει ο Guardian.

Ο ίδιος είπε επίσης, ότι ένας λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν η εμπλοκή πάρα πολλών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Στο μεταξύ, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Όχι» Ζελένσκι στην πρόταση της Ουάσινγκτον για τα ουκρανικά ορυκτά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν «προστατεύει» τη χώρα του σε αυτή τη φάση.

«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

Η συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και το Κίεβο πιέζει για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να προστατευτεί από ενδεχόμενη άλλη εισβολή της Ρωσίας σε περίπτωση επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα ορυκτά

Η Ουκρανία άρχισε να συζητά με τον Τραμπ για τα ορυκτά της ακόμη και πριν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, τον Σεπτέμβριο, ο Ζελένσκι του παρουσίασε το λεγόμενο σχέδιο νίκης για την Ουκρανία, όπου το Κίεβο προσέφερε στους στρατηγικούς του εταίρους μια ειδική συμφωνία για την από κοινού προστασία των κρίσιμων πόρων της χώρας, καθώς και για κοινές επενδύσεις και χρήση αυτού του οικονομικού δυναμικού.

Η Ουκρανία διαθέτει 22 από τα 50 υλικά που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως κρίσιμα. Η χώρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γραφίτη, λίθιο, τιτάνιο, βηρύλλιο και ουράνιο, σύμφωνα με το υπουργείο φυσικών πόρων και περιβάλλοντος της Ουκρανίας.

Οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι για την κατασκευή μπαταριών, συστημάτων ραντάρ και θωρακίσεων – κλειδιά για την άμυνα και τις βιομηχανίες τεχνολογίας – και θα μπορούσαν να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα κινεζικά ορυκτά.

«Από τη σκοπιά της πιθανής υποστήριξης των ΗΠΑ ή της ΕΕ, η ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα της Ουκρανίας θα μπορούσε να συμβάλει άμεσα όχι μόνο στην αυτάρκεια και την οικονομική ασφάλεια της Δύσης, αλλά και στην ενίσχυση τόσο της οικονομίας όσο και της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας», δήλωσε η Μαρία Ρέπκο, αναπληρώτρια διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Center for Economic Strategy με έδρα το Κίεβο.

Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους πόρους βρίσκονται σε τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και η Μόσχα τους θέλει επίσης. «Αυτοί οι πόροι αποτελούν κλειδί για τις βιομηχανικές και στρατιωτικές δυνατότητες της ίδιας της Ρωσίας, επιτρέποντας την περαιτέρω οικονομική αυτάρκεια και μειώνοντας την εξάρτηση από τις δυτικές προμήθειες», δήλωσε η Repko.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button