H σειρά Famagusta απασχολεί και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Επαφές με τους ιθύνοντες του Netflix
O χορός των αντιδράσεων για την απόφαση του Netflix να περιλάβει στην πλατφόρμα του τη σειρά Famagusta από τις 20 Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται με τον Χουσείν Γιαμάν πρόεδρο της Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης να αποκαλύπτει ότι υπήρξαν επαφές με ιθύνοντες της πλατφόρμας στην Τουρκία για το θέμα και ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν.
«Δεν εγκρίνουμε ούτε υποστηρίζουμε ποτέ την προβολή αυτής της σειράς στο Netflix. Το Netflix είναι μία από τις πλατφόρμες με τους περισσότερους συνδρομητές στην Τουρκία. Βρίσκεται επίσης στις 10 κορυφαίες παγκοσμίως. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η πλατφόρμα, η οποία θεωρείται μια μεγάλη αγορά, θα λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας, τις ευαισθησίες του έθνους μας και ότι θα παραχθεί μια λύση», είπε χαρακτηριστικά.
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη ότι τα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαπραγματεύσεων και θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι δεν θα χάσουμε ποτέ στο τραπέζι όσα έχουμε κερδίσει στο πεδίο της Κύπρου και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, μα ποτέ τις επιχειρήσεις αντίληψης και τη μαύρη προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πλατφορμών, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού σήμερα, όπως κάναμε και χθες», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, αλλά και του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση: «Η σειρά με τίτλο Famagusta, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων» και ισχυρίζεται πως «…διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».
Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».
Θύελλα αντιδράσεων και στα Κατεχόμενα με τον πρόεδρο Ερσίν Τατάρ να κάνει λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας και να επιμένει στο τουρκικό αφήγημα της ειρηνευτικής επιχείρησης.
«Το κυπριακό ζήτημα δεν ξεκίνησε ποτέ το 1974. Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο το 1974 ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία. Όπως είπε ο Ετσεβίτ, φέρνουμε την ειρήνη στην Κύπρο με την επέμβασή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αυτή η ειρήνη είναι γνωστή σε Τούρκους και Έλληνες σε όλο τον κόσμο ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή», πρόσθεσε.