Live η ομιλία Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ – Παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για μισθούς, στέγη και επιδόματα
Μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και παροχές με κοινωνικό αποτύπωμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ανακοινώνει (λίγο μετά τις 20:00), ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.
Πρόκειται τις παρεμβάσεις που έχουν κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο. Μάλιστα για το «πακέτο» των μέτρων αυτών που επικεντρώνεται στην οικονομική στήριξη της οικογένειας, προγραμματίζεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εξειδίκευση από τους αρμόδιους Υπουργούς.
«Εχουμε μπροστά μας τρία χρόνια καθαρής διαδρομής. Είμαι εδώ πολύ πιο έμπειρος, οπλισμένος με τη γνώση από τη διαχείριση κρίσεων και δοκιμασιών που περάσαμε μαζί. Πολέμους, ενεργειακέ προκλήσεις και εμπόδια που μας έκαναν πιο δυνατούς. Είμαι εδώ να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας», είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.
«Ο δρόμος της Εθνικής προόδου έχει ανοίξει και θα τον τρέξουμε γρήγορα. Ξεκινήσαμε τις μεταρρυθμίσεις με την αύξηση μισθών και τη μείωση της ανεργίας.
Σύντομα την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε. Αυξήσαμε τις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, φέραμε επάνοδο τριετιών. Όλα έγινα πράξη, όχι με δανεικά, αλλά με συνετή πολιτική».
Το βασικό περίγραμμα των ανακοινώσεων συμπυκνώνεται στους ακόλουθους άξονες:
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ουσιαστικά αποτελούν τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης έως και το 2027. Στο «καλάθι» της ΔΕΘ θα μπουν συνολικά 36 μέτρα, τα οποία τονίζουν κυβερνητικά στελέχη λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν. Την Κυριακή, στις 12:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο.
- Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.
- Στήριξη της οικογένειας, μέτρα για το δημογραφικό.
- Παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα.
- Καλύτερα νοσοκομεία και αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας και πρόσθετα κίνητρα για γιατρούς στο ΕΣΥ, ειδικά σε άγονες περιοχές.
- Στήριξη του αγροτικού κόσμου.
- Παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών
- Επιδόματα με δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
- Ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Σε ότι αφορά τη στήριξη της οικογένειας:
- Αύξηση επιδόματος τέκνων
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
- Αύξηση δικαιωμάτων τριτέκνων
- Επίσης θα υπάρξουν οι εξής φορολογικές ελαφρύνσεις:
- καταβολή «μπόνους» απόκτησης παιδιού (το οποίο θα είναι αφορολόγητο)
- χορήγηση voucher σε παιδικούς σταθμούς.