Κόσμος

Liveblog: Ώρα μηδέν για την Γαλλία – Ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Μπαρνιέ

Ενώπιον πολιτικής και οικονομικής δίνης η Γαλλία. Σε εξέλιξη βρίσκεται, η συζήτηση των προτάσεων δυσπιστίας που κατατέθηκαν, μετά την απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού, Μισέλ Μπαρνιέ, να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2025.

Όπως είχε προαναγγελθεί η συζήτηση ξεκίνησε στις 17:30 ώρα Ελλάδας και σε πρώτη φάση θα αφορά και τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί: μία από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» της Μαρίν Λεπέν.

Θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή αυτή των κομμάτων της αριστεράς. Με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί ψηφοφορία και επί της πρότασης μομφής του δικού της κόμματος.

Σημειώνεται ότι εάν ανατραπεί, ο Μπαρνιέ θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εκδιωχθεί από το 1962, την ώρα που η χώρα πασχίζει να τιθασεύσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ποια κόμματα στηρίζουν την πρόταση

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει και την στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» της συμμαχίας Αριστεράς – Κεντροαριστεράς, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκατόν ογδόντα πέντε βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση μομφής μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Μισέλ Μπαρνιέ σχετικά με τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης του 2025, καταγγέλλοντας έναν «προϋπολογισμό λιτότητας που θα αποδυναμώσει σοβαρά την κοινωνική προστασία».

Τι θα γίνει αν πέσει η κυβέρνηση

Εάν η ψήφος δυσπιστίας περάσει, ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να παραμείνει σε έναν υπηρεσιακό ρόλο καθώς αναζητά νέο πρωθυπουργό, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί μόνο το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, εάν το κοινοβούλιο δεν τον έχει εγκρίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει έκτακτη νομοθεσία για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από φέτος.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button