Plum: ποια είναι τα πλάνα της fintech εταιρείας που θέλει να μάθει και τους Έλληνες να αποταμιεύουν

Με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης κινείται η Plum, η fintech startup, η οποία επιδιώκει να μάθει και στους Έλληνες πως να αποταμιεύουν χωρίς κόπο, και έχει θέσει ως στόχο να φθάσει το 1 εκατ. πελάτες στη χώρα μας μέχρι το 2029.
Η Plum έχει ως έδρα τη Βρετανία αλλά το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βίκτωρ Τροκούδης, στα γραφεία της στην Αθήνα εργάζονται πάνω από 120 από τους περίπου 230 εργαζόμενους που απασχολεί η εταιρεία. Επιπλέον, στην Plum έχει επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ η Eurobank, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να προωθεί το app της πρώτης στους πελάτες της.
Σύμφωνα με τον κ. Τροκούδη, η αποτίμηση της Plum, με βάση τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης το περασμένο καλοκαίρι, ανέρχεται στα 150 εκατ. λίρες αλλά το ποσό αυτό εκτιμάται ότι κινείται πλέον σε υψηλότερα επίπεδα. Η μέχρι τώρα συνολική χρηματοδότηση ξεπερνά τα 56 εκατ. λίρες. Σημειωτέον πως η εταιρεία είχε το 2024 έσοδα της τάξεως άνω των 20 εκατ. λιρών με 70% αύξηση, ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η πρώτη που θα παρουσιάσει λειτουργική κερδοφορία, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μία fintech startup.
Η Plum, η οποία ιδρύθηκε το 2016, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αυξήσουν τα χρήματά τους για μια ζωή. Η έξυπνη χρηματοοικονομική εφαρμογή αυτοματοποιεί μέρη της προσωπικής οικονομικής διαχείρισης που οι άνθρωποι βρίσκουν δύσκολα ή δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν, προσφέροντας αποταμίευση χωρίς κόπο και επενδύσεις προσβάσιμες σε όλους. Το βασικό αρού είναι η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Η Plum αυτοματοποιεί μέρη της προσωπικής οικονομικής διαχείρισης με τα οποία οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται, βοηθώντας τους να αποταμιεύουν κα ινα επενδύουν, χρησιμοποιώντας έξυπνους αλγόριθμους.
Η Plum ξεκίνησε από τη Βρετανία όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ πλέον έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη με τον συνολικό αριθμό των πελατών της να ξεπερνά τα 2 εκατ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον κ. Τροκούδη, Ελλάδα και Γαλλία είναι οι δύο αγορές όπου αυτή τη στιγμή δίνεται μεγαλύτερη έμφαση, έχοντας ως στόχο να επαναληφθεί η επιτυχία στη Βρετανία.
Όσον αφορά στην εφαρμογή, αυτή επιτρέπει στον χρήστη να επενδύσει μέσω του «Plum Interest», ETFs ή μετοχών. Το «Plum Interest» βασίζεταισε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς της BlackRock. Προσφέρει απόδοση που τείνει να ακολουθεί στενά το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με πολύ χαμηλό ρίσκο, βοηθώντας τους χρήστες να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις των χρηματικών τους αποθεμάτων. Χρήματα μπορούν επίσης να επενδυθούν σε μετοχές ή κεφάλαια μέσω της εφαρμογής Plum. Αυτή τη στιγμή είναι προς διάθεση έως και45 ETFs και έως 3.000 αμερικανικές μετοχές.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες να διαχειριστούν καλύτερα τα χρήματα τους και να αποταμιεύσουν ή να επενδύσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο.