PwC: Η επένδυση στο ταλέντο της Θεσσαλίας και της περιφέρειας και η συνεργασία με την Microsoft
Με τη Θεσσαλία και τον Βόλο να αποτελούν την τελευταία «στάση» η PwC συνεχίζει το «ταξίδι» στην ελληνική περιφέρεια αναζητώντας ταλέντο και ανθρώπους που θα αναλάβουν την υλοποίηση διεθνών και καινοτόμων projects.
«Ζούμε την μάχη του ταλέντου. Αντί να περιμένουμε να έρθει το ταλέντο σε εμάς επιλέγουμε να το ψάξουμε» ήταν η ατάκα με την οποία ο Κυριάκος Ανδρέου, Territory Strategy, Clients & Markets Leader της PwC Ελλάδας άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου για τα χθεσινά εγκαίνια του νέου κέντρου αριστείας της εταιρείας στον Βόλο, το οποίο είναι και το πρώτο που υλοποιείται σε συνεργασία με άλλον οργανισμό, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση είναι η Microsoft.
Το PwC x Microsoft Excellence Center, το οποίο θα επικεντρώνεται σε έργα και projects που αξιοποιούν τεχνολογίες του αμερικανικού κολοσσού, έχει ήδη στελεχωθεί με 40 άτομα με το πλάνο να είναι αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2025 και να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κολλιδά, Technology Partner και Tech Alliances Leader, PwC Ελλάδας το συγκεκριμένο κέντρο θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη λύσεων στους τομείς των data analytics και ΑΙ, της κυβερνοασφάλειας και του cloud engineering, ενώ συμμετέχει ήδη σε ουκ ολίγα διεθνή projects.
Το «στοίχημα» της περιφέρειας
Το κέντρο στο Βόλο είναι το τέταρτο «γραφείο – δορυφόρος» που δημιουργεί η PwC στην ελληνική περιφέρεια. Η στρατηγική αυτή ξεκίνησε το 2022 και, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί τη συμβολή της εταιρείας στη διαμόρφωση συνθηκών προσέλκυσης επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης της εκάστοτε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη λειτουργούν με επιτυχία το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα, το Digital Center στα Ιωάννινα και το Sustainability Hub στη Ρόδο, έχοντας ήδη παραγάγει σημαντικό έργο.
Στόχος της PwC είναι να συνεχίσει τη δημιουργία γραφείων – δορυφόρων και σε άλλες περιοχές της χώρας με το πλάνο να είναι εντός του 2025 να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία 1-2 ακόμη γραφείων. Μέχρι τώρα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες πόλεις θα επιλεγούν αν και η ύπαρξη πανεπιστημίων παίζει σημαντικό ρόλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το 10% των στελεχών της PwC εργάζεται εκτός Αττικής και το πλάνο είναι να διπλασιαστεί αυτό το ποσοστό εντός της επόμενης διετίας. Σημειωτέον πως η εργασιακή εμπειρία και οι μισθοί είναι ακριβώς οι ίδιοι με εκείνους της Αττικής, γεγονός που αποτελεί έναν πλέον παράγοντα για την προσέλκυση εργαζομένων που θέλουν να παραμείνουν ή να έρθουν στο Βόλο και τις γύρω περιοχές.
Στην περίπτωση του Βόλου, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και τα τοπικά επιμελητήρια της περιφέρειας αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος καινοτομίας. Κάτι που αποτελεί στόχο και της Microsoft, όπως σημείωσε η Γιάννα Ανδρονοπούλου, γενική διευθύντρια της αμερικανικής εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. «Θέλουμε να παίξουμε κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ειδικά όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη και το οικοσύστημα καινοτομίας είναι απαραίτητο σε αυτό» σημείωσε η κα Ανδρονοπούλου, προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλία υπάρχει και ταλέντο και μία σημαντική βάση επιχειρήσεων.
Το κέντρο στο Βόλο ασχολείται ήδη με έργα που έχει αναλάβει ο οργανισμός της PwC τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αμερικανική ήπειρο αλλά παράλληλα, θα επιδιώξει να δρομολογήσει τη διάθεση ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων νέας γενιάς, σε επίκαιρα πεδία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αγροτική ανάπτυξη, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.