Επικαιρότητα

Reuters: Οι σεισμοί εκθέτουν τους κινδύνους της οικοδομικής «έκρηξης» – Η απάντηση Μητσοτάκη

Εκατοντάδες σεισμοί που «ταρακουνούν» το τουριστικό hotspot της Ελλάδας, τη Σαντορίνη αυτή την εβδομάδα, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ασφάλεια της δεκαετούς κατασκευαστικής «έκρηξης» κατά μήκος των απόκρημνων, ηφαιστειακών βράχων της Σαντορίνης, τονίζει σε άρθρο του το Reuters.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε σε «ηρεμία» όταν το πρωί της Παρασκευής (7/2) επισκέφθηκε το νησί και υπερασπίστηκε τα κατασκευαστικά πρότυπα σε συνέντευξή του στο Reuters:

«Έχουμε έναν πολύ αυστηρό οικοδομικό κώδικα που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμό», είπε. «Γι’ αυτό νιώθουμε πολύ, πολύ σίγουροι πως ό,τι μπορούσε να γίνει, έχει γίνει».

Περιμένοντας τον «κύριο σεισμό»

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, αλλά οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έρθει κάποιος μεγαλύτερος, ο «κύριος σεισμός».

Αυτό ανησυχεί τους ειδικούς, ορισμένοι από τους οποίους αμφισβήτησαν εδώ και καιρό τη βιωσιμότητα της μετατροπής του μικρού νησιού των γραφικών χωριών σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Ευρώπης.

«Ήθελαν να αναπτύξουν το νησί και δεν έδωσαν σημασία σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας», είπε ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην επικεφαλής του Ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

«Δεν έπρεπε να είχα χτίσει τίποτα σε αυτή τη ζώνη»

Το αποτέλεσμα, είπε, ήταν ξεκάθαρο σήμερα: «Πολυτελή ξενοδοχεία με πισίνες και τζακούζι που κρέμονται από τις κατολισθητικές πλαγιές της Σαντορίνης, όπου το ηφαιστειακό έδαφος είναι μαλακό και ασταθές».

«Δεν έπρεπε να χτιστεί τίποτα σε αυτή τη ζώνη», είπε ο κ. Παπανικολάου. «Είναι επικίνδυνη ζώνη για όσο διαρκεί η σεισμική δραστηριότητα».

Οι δονήσεις ώθησαν την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πέμπτη. Έκλεισε τα σχολεία, ανέπτυξε τον στρατό την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι αναχώρησαν με κάθε τρόπο από το νησί.

Οι αρχές ανακοίνωσαν προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις για πέντε περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του κύριου λιμανιού της Σαντορίνης, και απέκλεισαν περιοχές κατά μήκος της καλντέρας – το χείλος ενός αρχαίου, βυθισμένου ηφαιστείου του οποίου οι πλευρές βυθίζονται στα καθαρά νερά του Αιγαίου.

Ο υπερτουρισμός και η έκθεση του 2021

Ο υπερβολικός τουρισμός έχει εγείρει ανησυχίες για την έλλειψη νερού και τον υπερπληθυσμό σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αλλά η Σαντορίνη είναι ένα ακραίο παράδειγμα. Εκατομμύρια επισκέπτονται τα ασβεστωμένα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κτήρια με τους μπλε τρούλους κάθε χρόνο.

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι κάτι καινούργιο για το νησί, το οποίο σχηματίστηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη το 1600 π.Χ. και το οποίο γνώρισε έναν καταστροφικό σεισμό το 1956. Μια σύγχρονη οικοδομική έκρηξη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 για να προσελκύσει πίσω τους τουρίστες. Ακόμη και πριν από τους τελευταίους σεισμούς, οι ειδικοί ζήτησαν μελέτες για να αξιολογήσουν εάν τα κτίρια χρειάζονται ενίσχυση.

Το 2021, μια έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ανατέθηκε από τις αρχές του νησιού ανέφερε ότι υπήρχε επείγουσα ανάγκη για μια μελέτη εδαφολογικής μηχανικής για την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτιρίων στην καλντέρα. Επικαλούμενο στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διαπίστωσε ότι πολλά κτήρια δεν είχαν άδεια, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων ήταν τουριστικές επιχειρήσεις. «Είναι κρίσιμο…να ελεγχθεί άμεσα η αυθαίρετη κατασκευή που γίνεται εντός της καλντέρας», αναφέρεται στην έκθεση.

Η ανησυχία για το επόμενο διάστημα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος διέκοψε την κατασκευή της καλντέρας τον περασμένο Νοέμβριο και για ένα χρόνο και υποχρέωσε τους ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις κινδύνου διαφορετικά θα πρέπει να αφαιρεθούν οι άδειες, δήλωσε ο Δημήτρης Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Πολλοί κάτοικοι έχουν συνηθίσει τους σεισμούς όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και αν η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ακραία. Όμως ανησυχούν για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, η οποία ξεκινά τον Μάιο.

Ο Ματθαίος Κουργιάλης, ο οποίος έχει ένα μικρό ξενοδοχείο στην κορυφή της καλντέρας, δέχθηκε αρκετές ακυρώσεις αυτή την εβδομάδα. «Αν συνεχίσουμε για άλλους δύο μήνες με αυτή την κατάσταση, η σεζόν θα χαθεί», είπε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button