Κόσμος

Telegraph: Aυτό είναι το κρυφό σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ

Η απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για «απόσβεση» 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων (400 δισεκατομμύρια λίρες) από την Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ τον έλεγχο των ΗΠΑ στα κρίσιμα ορυκτά της χώρας. Καλύπτει τα πάντα, από λιμάνια και υποδομές μέχρι πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς και τη μεγαλύτερη βάση πόρων της χώρας, αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Telegraph, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέες… Βερσαλλίες στην Ουκρανία.

Οι όροι της σύμβασης που έφτασαν στο γραφείο του Ζελένσκι προ ημερών, ισοδυναμούν με τον «οικονομικό αποικισμό» της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, σε νομικό διηνεκές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνεπάγεται ένα βάρος αποζημιώσεων που δεν μπορεί να επιτευχθεί. Το έγγραφο μάλιστα φέρεται να έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Κίεβο.

Ειδικότερα, το προσχέδιο της σύμβασης με την ένδειξη «Privileged & Confidential» και ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2025, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για να διασφαλίσουν ότι «εχθρικά μέρη της σύγκρουσης δεν θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η συμφωνία καλύπτει την «οικονομική αξία που σχετίζεται με τους πόρους της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των «ορυκτών πόρων, των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου, των λιμένων, άλλων υποδομών», αφήνοντας ασαφές τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει. «Η παρούσα συμφωνία διέπεται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της σύγκρουσης νόμων», αναφέρεται.

Τι θα λάβουν οι ΗΠΑ – Οι… αξιώσεις Τραμπ

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα λάβουν 50% των επαναλαμβανόμενων εσόδων που λαμβάνει η Ουκρανία από την εξόρυξη των πόρων και 50% της οικονομικής αξίας «όλων των νέων αδειών που εκδίδονται σε τρίτους» για τη μελλοντική αξιοποίηση των πόρων. Θα υπάρχει «δέσμευση επί των εν λόγω εσόδων» υπέρ των ΗΠΑ.

«Αυτή η ρήτρα σημαίνει ”πληρώστε μας πρώτα και μετά ταΐστε τα παιδιά σας”», επικαλείται πηγή της προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις η Telegraph.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «για όλες τις μελλοντικές άδειες, οι ΗΠΑ θα έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης για την αγορά εξαγώγιμων ορυκτών».

Η Ουάσινγκτον θα έχει κυριαρχική ασυλία και θα αποκτήσει σχεδόν απόλυτο έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας εμπορευμάτων και πόρων της Ουκρανίας. Το ταμείο «θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να καθορίζει τη μέθοδο, τα κριτήρια επιλογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις» όλων των μελλοντικών αδειών και έργων και ούτω καθεξής.

Σημειώνεται άλλωστε, ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε την ιδέα να αποκτήσουν οι ΗΠΑ άμεσο μερίδιο στα «κρίσιμα ορυκτά» της Ουκρανίας κατά την επίσκεψή του στον Πύργο Τραμπ τον Σεπτέμβριο, ελπίζοντας να εξομαλύνει τον δρόμο για τη συνέχιση της παράδοσης όπλων. Πιθανότατα όμως, δεν περίμενε ότι θα ερχόταν αντιμέτωπος με όρους «στραγγαλισμού» της χώρας του.

Οι όροι του Τραμπ είναι χειρότεροι από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά την ήττα τους το 1945.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει πιθανώς το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στην Ευρώπη. Αλλά, οι τιμές του λιθίου έχουν καταρρεύσει κατά 88% από τότε που «έσκασε η φούσκα» το 2022.

Μάλιστα, εάν αυτό το προσχέδιο γινόταν αποδεκτό, οι απαιτήσεις του Τραμπ θα ισοδυναμούσαν με μεγαλύτερο μερίδιο του ουκρανικού ΑΕΠ από τις αποζημιώσεις της Γερμανίας για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 300 δισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανόητο» να παραδώσουν άλλα.

Στην πραγματικότητα, τα πέντε πακέτα που συμφωνήθηκαν από το Κογκρέσο ανέρχονται σε 175 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 70 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν στις ΗΠΑ για την παραγωγή όπλων. Κάποια από αυτά είναι με τη μορφή ανθρωπιστικών επιχορηγήσεων, αλλά ένα μεγάλο μέρος είναι χρήματα δανεισμού-μίσθωσης που πρέπει να επιστραφούν, σημειώνει μεταξύ άλλων η Telegraph.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button