ZERO WASTE HORECA: Ενίσχυση της βιώσιμης καινοτομίας στον κλάδο φιλοξενίας και καφεστίασης

Η βιωσιμότητα δεν αφορά στο μέλλον αλλά στο σήμερα. Θέτει τις προϋποθέσεις και «στρώνει» το έδαφος για το μέλλον αλλάζοντας ήδη τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις στο παρόν, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του κλάδου της φιλοξενίας και καφεστίασης.
Με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις να γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν μένουν αμέτοχες.
Υιοθετώντας καινοτόμες, πράσινες πρακτικές και συμμετέχοντας σε προγράμματα, όπως το ZERO WASTE HORECA, αποδεικνύουν ότι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα είναι «μονόδρομος» για τη βιωσιμότητά τους.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις της φιλοξενίας και καφεστίασης έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των εθνικών στόχων βιωσιμότητας μέσα από την υλοποίηση καλών πρακτικών σε όλο το εύρος της λειτουργίας τους, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλους κλάδους.
Σε αυτήν την προσπάθεια των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν σταδιακά ένα περισσότερο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας, συμβάλλει το κοινωνικό πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA, το οποίο υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το πρόγραμμα, καθώς και η αντίστοιχη διαδικτυακή πλατφόρμα https://www.zerowastefuture.gr/, έχοντας στόχο να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου HORECA, προσφέρουν σε πάνω από 2.800 επιχειρήσεις-μέλη τους, τα εργαλεία που χρειάζονται για την ανακύκλωση περισσότερων απορριμμάτων, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και την πραγματοποίηση των προμηθειών τους με βιώσιμο τρόπο. Έτσι, περιορίζουν όχι μόνο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους.
Διάκριση 210 επιχειρήσεων για την υιοθέτηση καινοτόμων βιώσιμων πρακτικών
Αξίζει να σημειώσουμε πως πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2025, απονεμήθηκαν, για τρίτη χρονιά, οι ZERO WASTE HORECA Διακρίσεις, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα και βιώσιμη καινοτομία των επιχειρήσεων-μελών του προγράμματος ZERO WASTE HORECA.
Όπως προβλέπεται από καθορισμένη διαδικασία, μία ανοικτή επιτροπή 26 μελών-εκπροσώπων της Πολιτείας (ΥΠΕΝ, ΕΟΑΝ και Τοπική Αυτοδιοίκηση), της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων οικονομικών και κοινωνικών φορέων, αξιολόγησε τις συμμετοχές και ανέδειξε, τελικά, τις 210 επιχειρήσεις-μέλη του Δικτύου ZERO WASTE HORECA στην Ελλάδα που έλαβαν φέτος Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Zero Waste Διάκριση βάσει των βιώσιμων πρακτικών που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.
Οι επιχειρήσεις του Δικτύου που έλαβαν χρηματικά έπαθλα
Επιπλέον, 11 επιχειρήσεις του Δικτύου έλαβαν χρηματικό έπαθλο καθώς ξεχώρισαν, βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, λόγω των καινοτόμων, βιώσιμων πρωτοβουλιών που υλοποίησαν, αλλά και των Zero Waste καλών πρακτικών τους.

Από αριστερά προς δεξιά: Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Εύα Χιώτη, Επικεφαλής Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Coca-Cola Hellas, Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Καθώς περνάει ο καιρός, γίνεται φανερό πως ο κλάδος φιλοξενίας και καφεστίασης μπορεί να πετύχει την πράσινη μετάβασή του, συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους, με το πρόγραμμα ZERO WASTE HORECA να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.