Κόσμος

Αμερικανικά ΜΜΕ: Η Τουρκία ανάμεσα σε ευκαιρίες και κινδύνους εν μέσω συγκρούσεων στη Συρία

Τα αμερικανικά μέσα σχεδόν στην πλειονότητα τους αναφέρουν ότι οι πρόσφατες επιτυχίες των Σύρων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης του Χαλεπίου και της Χάμα, έχουν ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή, δημιουργώντας τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για την Άγκυρα.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν σημαντική πρόκληση για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ παράλληλα παρέχουν στην Τουρκία διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για το μέλλον της Συρίας.

WSJ: «Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας τροφοδοτούν την HTS»

Σύμφωνα με τη WSJ «η Τουρκία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τους Σύρους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ. Παρότι η Άγκυρα αρνείται άμεση εμπλοκή στη νέα επίθεση, οι υπηρεσίες πληροφοριών της διατηρούν επαφές και τροφοδοτούν με την HTS».

«Η επίθεση δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση στις κουρδικές πολιτοφυλακές, ορισμένες από τις οποίες ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πίεση στα νότια σύνορά της από την προσφυγική κρίση. Πάνω από 3 εκατομμύρια Σύριοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου» αναφέρει η συντηρητική αμερικανική εφημερίδα.

Επίσης τονίζεται ότι «ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τις επιτυχίες των ανταρτών ως ευκαιρία για ενίσχυση της επιρροής της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και το Ιράν για μια πιθανή διευθέτηση στη Συρία».

Κίνδυνοι και Προκλήσεις

Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι ανανεωμένες αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς μπορεί να οδηγήσουν σε νέες προσφυγικές ροές προς την Τουρκία. Διεθνείς δρώντες, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ζητούν κατάπαυση του πυρός, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή της HTS. Αυτό ασκεί πίεση στην Τουρκία να μεσολαβήσει, διαχειριζόμενη τις περίπλοκες σχέσεις της με τους αντάρτες και τις εξωτερικές δυνάμεις.

Η Ισορροπία του Ερντογάν

Σύμφωνα με τη WSJ:

-O Ερντογάν έχει μεταβάλει την προσέγγισή του τα τελευταία χρόνια, από την πλήρη υποστήριξη των ανταρτών στη διαπραγμάτευση με το καθεστώς Άσαντ για την επίλυση της σύγκρουσης.

-Η Τουρκία έχει επίσης τοποθετήσει δυνάμεις στην Ιντλίμπ στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας του 2020.

-Παρόλο που η Τουρκία αρνείται εμπλοκή στη νέα επίθεση των ανταρτών, αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα πιθανότατα γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια λόγω της εγγύτητας και της συνεργασίας της με την HTS.

Οι επιτυχίες των ανταρτών παρέχουν στην Τουρκία διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, αλλά ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή, περιπλέκοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν. Ο Ερντογάν επιδιώκει να αποφύγει την επανάληψη παλαιότερων συγκρούσεων, όπου οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις αποδυνάμωσαν τους αντάρτες και αύξησαν τις προσφυγικές ροές προς την Τουρκία.

Οι έγκριτοι New York Times

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι «η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει την κατάσταση για να ενισχύσει την επιρροή της στη Συρία, εκμεταλλευόμενη την περιορισμένη υποστήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς Άσαντ λόγω της στρατιωτικής της εμπλοκής στην Ουκρανία».

«Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την πιθανή πτώση του Άσαντ, καθώς η κατάρρευση του καθεστώτος του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή» αναφέρει η εφημερίδα.

Washington Post: H κατάσταση ενδέχεται να διαταράξει τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας-Ιραν

Οι αρθρογράφοι της Washington Post διατυπώνουν ότι «η κλιμακούμενη κατάσταση κινδυνεύει να διαταράξει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, που αντιτίθενται στην απομάκρυνση του Άσαντ», με τους αναλυτές να αμφιβάλλουν ότι «η Μόσχα θα εγκαταλείψει τον Άσαντ, καθώς η Συρία είναι γεωπολιτικά κρίσιμη για τα ρωσικά συμφέροντα».

Τονίζεται επίσης ότι παρά την επιρροή της η HTS «παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας» καθώς «η αυξανόμενη ισχύς της μπορεί να περιπλέξει τους στόχους της Τουρκίας και να προκαλέσει ανησυχίες για την παρουσία μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης σε γειτονική χώρα».

Ακόμα ένα ζήτημα που θέτει η Washington Post είναι «η ανανεωμένη βία θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους πόρους και τη σταθερότητα της χώρας», προκαλώντας την οργή του Ερντογάν .

Σε κάθε περίπτωση η επίθεση των ανταρτών έχει αναδιαμορφώσει τη δυναμική του 13χρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του καθεστώτος του Άσαντ και των συμμάχων του.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, καθώς οι γειτονικές χώρες προετοιμάζονται για πιθανές επιπτώσεις και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας αλλαγής εξουσίας στη Συρία, στην οποία αυταρχικοί γειτονικοί ηγέτες και μη φαίνεται πως θα έχουν επιρροή.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button