Επικαιρότητα

Ανησυχούν οι επιστήμονες για τις Κυκλάδες – «Από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει»

Ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με όλους τους να συμφωνούν πως το φαινόμενο δεν θα εκτονωθεί άμεσα. Όλοι τους κάνουν αναφορά στο φαινόμενο της σμηνοσειράς, επισημαίνοντας πως η διάρκεια αυτών των ακολουθιών είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες.

Την ίδια ώρα μία νέα δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά της Αμοργού στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης (12/02), ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.

Tην ίδια ώρα, στην απόφαση να παρατείνουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησαν οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου μετά τη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τρίτης (11/2) με συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Παπαζάχος: Πολύ δύσκολη ακολουθία

Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ανέφερε για την έντονη σεισμική ακολουθία μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης:

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».

«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε ο ίδιος.

«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση», πρόσθεσε.

Άκης Τσελέντης: Μπορεί να έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ

Νέα ανάρτηση για την εξέλιξη των σεισμών στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων έκανε το πρωί της Τετάρτης (12/2) ο Άκης Τσελέντης.

Ο γνωστός σεισμολόγος, στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο για σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή, δίνει την απάντηση «ναι».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως χειρότερο σενάριο την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού». Επίσης, ο Άκης Τσελέντης επιμένει ότι υπάρχει «αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανόδου του μάγματος» προσθέτοντας ότι και o ενδεχόμενος σεισμός των 6 Ρίχτερ και ο ενδεχόμενος μεγαλύτερος σεισμός, «θα δώσουν τσουνάμι».

Παπαδόπουλος: «Δεν θα θέλαμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, θα δώσει τη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων»

Παράλληλα, ο σεισμολόγο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει μια σταθερότητα: «Μετά τις 5 Φεβρουαρίου υπάρχει σταθερότητα και το μέσο μέγεθος αλλά και το πλήθος των σεισμών μειώνεται. Είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με επιθετική αύξηση των μεγεθών».

«Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 6 θα αποφορτίσει την κατάσταση αλλά και ταυτόχρονα μπορεί να είναι και βλαβερός. Θα δώσειτη δυνατότητα διέγερσης και άλλων ρηγμάτων», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Καραστάθης: Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα

Από πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως «είμαστε στη φάση της ύφεσης σε σχέση με το πρώτο διάστημα γιατί ήταν διπλάσιοι οι σεισμοί του 4. Το άλλο που κοιτάζουμε είναι να μην φύγουν από την περιοχή τα επίκεντρα. Το να μετακινείται στη ζώνη που έχει σπάσει είναι εντάξει», πρόσθεσε

«Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα, υπάρχουν και σμήνη που έχουν κρατήσει πάρα πολύ. Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, εμείς θέλουμε να δούμε περαιτέρω μείωση».

Τάσσος: Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες

Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες εκτιμά ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε στον Ant1.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button