Οικονομία

Γιατί οι δασμοί των ΗΠΑ εκτοξεύουν την τιμή του χρυσού

Οι δασμοί του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές, πιέζοντας προς τα κάτω αρκετά νομίσματα, ωστόσο αποτελούν «καλά νέα» για όσους έχουν επενδύσει στον χρυσό. 

Ως «ασφαλές καταφύγιο» η αξία του χρυσού αυξάνεται σε περιόδους αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα η τιμή του κίτρινου μετάλλου να έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τα 2.900 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ την Τρίτη διεύρυνε τα κέρδη του ενδοσυνεδριακά και έφτασε σε νέα κορυφή πάνω από τα 2.942 δολάρια ανά ουγγιά.

Γιατί ο χρυσός θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο;

Οι άνθρωποι συναλλάσσονται ή χρησιμοποιούν τον χρυσό ως νόμισμα εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας.

Σε αντίθεση με το χρήμα, η αξία του οποίου μπορεί να μειωθεί λόγω πληθωρισμού ή υπερεκτύπωσης, ο χρυσός τείνει να διατηρεί την αξία του με την πάροδο του χρόνου, επειδή είναι ένας σπάνιος πόρος που χρησιμοποιείται σε απτά πράγματα.

Επίσης, σε αντίθεση με τα νομίσματα συγκεκριμένων χωρών, είναι καθολικά χρησιμοποιήσιμος.

«Ο χρυσός είναι ένα εξαιρετικά ρευστό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν αποτελεί υποχρέωση κανενός, δεν ενέχει πιστωτικό κίνδυνο και είναι σπάνιο, διατηρώντας ιστορικά την αξία του με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Πότε εκτοξεύθηκε η τιμή του στο παρελθόν;

Η ιστορία συμβάλλει στην αντίληψη του κοινού ότι ο χρυσός είναι ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.

Στις αρχές του 2008, όταν οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια ανά ουγγιά, χτύπησε η κρίση των ακινήτων στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού έπεσαν για λίγο πριν σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια άρχισαν να ανεβαίνουν. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, ο χρυσός έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ περίπου 1.900 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς ο κόσμος αντιμετώπιζε τα επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης.

Πιο πρόσφατα, η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 δημιούργησε αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές -συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων- διευρύνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Μέχρι τον Μάρτιο του ίδιου έτους, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν στα 2.070 δολάρια ανά ουγγιά, από 1.910 δολάρια τον προηγούμενο μήνα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button