Επικαιρότητα

Δήμαρχος Αμοργού στο CNN Greece: «Φοβόμαστε περισσότερο το τσουνάμι» – Ποιες οδηγίες ανακοινώθηκαν

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αλλεπάλληλοι σεισμοί να προκαλέσουν τσουνάμι εκφράζει στο CNN Greece ο δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος, τονίζοντας όμως πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. 

Οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι ανήσυχοι, ιδιαίτερα λόγω των διαδοχικών σεισμών που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (3/2).

«Εάν και εφόσον υπάρχει ανάγκη έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες προστασίας για τους σεισμούς, αλλά και τσουνάμι, καθώς περισσότερο αυτό είναι που φοβόμαστε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε επικοινωνία που έχει με τις δημοτικές Αρχές της Σαντορίνης, ο κ. Καραΐσκος σημειώνει πως «εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία και λόγω του ηφαιστείου, αν και οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι σεισμικές δονήσεις είναι προϊόν ενός τεκτονικού φαινομένου».

Η σεισμική ακολουθία, εκτιμάται, πάντως πως θα διαρκέσει για ημέρες, όπως υπογραμμίζει και είχε επισημάνει στο CNN Greece o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.

Οι οδηγίες του δήμου Αμοργού για τσουνάμι

Ταυτόχρονα, ο δήμος Αμοργού δημοσίευσε την Δευτέρα (3/2) οδηγίες προς τους πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης τσουνάμι.

Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι στο απευκταίο αυτό σενάριο θα ειδοποιηθούν με μήνυμα του 112, ενώ παράλληλα θα σημάνουν και οι καμπάνες των ναών.

Οι πολίτες καλούνται αν βρίσκονται σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο:

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί να παραμείνουν σε εγρήγορση.
  • Να παρατηρήσουν αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Να απομακρυνθούν από τη θάλασσα και να κατευθυνθούν σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Να παραμένουν μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε να επιστρέψουν μόνο αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Να μην πλησιάζουν τις ακτές για να παρακολουθήσουν ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δουν ίσως είναι αργά για να το αποφύγουν.

«Καμπανάκι» για τσουνάμι και από τους επιστήμονες

Την ανησυχία πως θα μπορούσαν οι έντονες σεισμικές ακολουθίες να προκαλέσουν τσουνάμι επεσήμανε νωρίτερα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

«Ή θα έχουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη που θα είναι της τάξης του 4,5 έως 4,7 το ανώτερο χθες το βράδυ 19:45 ή θα έχουμε μια μεγαλύτερη δόνηση σεισμική η οποία μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι και κάποια ηφαιστειακή έκρηξη. Οπότε προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά τα σενάρια» δήλωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Καθησύχασε όμως τους πολίτες ότι το πιθανότερο σενάριο είναι «να εξελιχθεί η ακολουθία αυτή χωρίς να έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση».

Την θέση πως το τσουνάμι είναι ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι επιστήμονες επανέλαβε και ο σεισμολόγος.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίηςης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό» αναφέρει σε ανάρτησή του.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button