ΔΕΗ: Είσοδος στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέχρι 1 Gbps με πιλοτικό πρόγραμμα σε επιλεγμένες περιοχές
Το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της λιανικής διάθεσης τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων επισημοποιεί ουσιαστικά η ΔΕΗ, η οποία ξεκίνησε να προσφέρει πιλοτικά και σε επιλεγμένες περιοχές ευρυζωνικές συνδέσεις που φθάνουν έως το 1 Gbps.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά περιορισμένο αριθμό πελατών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής και πιο συγκεκριμένα, στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παπάγου – Χολαργού, Παλλήνης, Περιστερίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα της ΔΕΗ, παρέχονται δύο προγράμματα. Το ένα (myFiber 500) προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων (download) 500 Mbps και αποστολής δεδομένων (upload) 250 Mbps. Στο δεύτερο (myFiber 1Gbps) το download φθάνει στο 1 Gbps και το upload στα 500 Mbps.
Η ΔΕΗ δείχνει αρκετά επιθετική στην εμπορική πολιτική της καθώς το myFiber 500 -κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος- θα είναι στα 27,50 ευρώ το μήνα, ενώ το myFiber 1Gbps στα 33,50 ευρώ το μήνα.
Οι παραπάνω τιμές δεν αποκλείεται να μειωθούν όταν θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των ευρυζωνικών υπηρεσιών της ΔΕΗ στο ευρύ κοινό, κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα μέσα του 2025. Ενδεχομένως, η ΔΕΗ να αξιοποιήσει όταν θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση και το Gigabit voucher, το οποίο προσφέρει επιπλέον έκπτωση για τέτοιου είδους συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.
Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί μία διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) που θα χρησιμοποιήσει για τη διάθεση ευρυζωνικών συνδέσεων. Και αυτό γιατί το δίκτυο εγκαθίσταται στα εναέρια καλώδια διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανάπτυξη του δικτύου είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 2 χρόνια και πλέον η κάλυψη πλησιάζει τα 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον στόχο για το τέλος του 2025 να είναι τα 1,7 εκατ. νοικοκυριά. Πέραν της Αττικής, το δίκτυο της ΔΕΗ αναπτύσσεται και σε πολλές ακόμη πόλεις όπως είναι οι Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το δίκτυο υλοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η παροχή στο προσεχές μέλλον συνδέσεων της τάξεως των 10 Gbps.
Σημειωτέον πάντως πως μέχρι πρότινος η ΔΕΗ υποστήριζε πως δεν επρόκειτο να εισέλθει στη λιανική αγορά των συνδέσεων FTTH και το πλάνο της ήταν να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της χονδρικής διάθεσης υπενοικιάζοντας το δίκτυο της σε άλλους παρόχους. Όμως, ενδεχομένως και λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος, το πλάνο άλλαξε και το 2025 αναμένεται να υπάρξει ένας ακόμη ιδιαίτερα ισχυρός «παίκτης» στο χώρο των ευρυζωνικών συνδέσεων. Επιπλέον, η ΔΕΗ διαθέτει ήδη ένα αρκετά ευρύ δίκτυο φυσικών σημείων πώλησης, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα αξιοποιηθεί και η Κωτσόβολος. Όπως, επίσης, εκτιμάται ότι θα δούμε και αρκετά συνδυαστικά πακέτα προσφορών που θα περιλαμβάνουν υπηρεσίες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.