Κόσμος

Διπλωματική περιοδεία των ΗΠΑ με φόντο τη Συρία – Ερωτήματα για τη στρατηγική στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκίνησε διπλωματική περιοδεία σε Ιορδανία και Τουρκία, με στόχο την προώθηση μιας «υπεύθυνης και αντιπροσωπευτικής» κυβέρνησης στη Συρία, στον απόηχο της κατάρρευσης του καθεστώτος Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει τη σημασία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής μετάβασης, που θα αποτρέψει τον κίνδυνο ενός νέου εμφυλίου πολέμου.

Παράλληλα, η δέσμευση των ΗΠΑ για τη διατήρηση των κεκτημένων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και για τη δημιουργία μιας Συρίας απαλλαγμένης από χημικά όπλα παραμένει προτεραιότητα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί μη εμπλοκής στη Συρία δημιουργούν ερωτήματα για τη μελλοντική στρατηγική της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο Σύρος ηγέτης των ανταρτών, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ανέφερε ότι η ομάδα του συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για να ανακαλύψει, να διασφαλίσει και να ελέγξει αποθήκες χημικών όπλων, κίνηση που χαιρετίστηκε με επιφυλάξεις από το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, αναλυτές εκφράζουν σκεπτικισμό για τον προοδευτικό χαρακτήρα της ομάδας του, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), λόγω των προηγούμενων σχέσεων με την Αλ Κάιντα.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για το επίπεδο εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι μια σημαντική ανάμειξη ίσως να μην ευθυγραμμίζεται με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι επιπτώσεις για τη Ρωσία

Η πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση για τις φιλοδοξίες του Βλαντίμιρ Πούτιν να εδραιώσει τη Ρωσία ως παγκόσμια δύναμη.

Από το 2015, η Μόσχα επένδυσε στρατιωτικούς και οικονομικούς πόρους για να διατηρήσει το καθεστώς του Άσαντ στην εξουσία.

Η κατάρρευση του Άσαντ δείχνει ότι οι μέρες που η Ρωσία μπορούσε να επηρεάσει την περιοχή έχουν πλέον παρέλθει.

Την ίδια ώρα, οι στενοί σύμμαχοι της Μόσχας ενδέχεται να έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τη δυνατότητα της να τους στηρίξει αποτελεσματικά, εν μέσω της στρατιωτικής εμπλοκής της στην Ουκρανία.

Το καθεστώς των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία -την Ταρτούς και την Χμεϊμίμ- παραμένει αβέβαιο, παρότι η Μόσχα εξασφάλισε προσωρινές συμφωνίες με αντάρτικες ομάδες για την προστασία τους.

Αναλυτές στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι «η αποτυχία της Ρωσίας να προβλέψει την ευθραυστότητα του καθεστώτος Άσαντ και η αδυναμία της να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες αποκαλύπτουν στρατηγικά κενά».

Η πτώση του Άσαντ έχει αρχίσει να πλήττει τη φήμη της Ρωσίας ως αξιόπιστου συμμάχου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι η Μόσχα κινδυνεύει να επαναλάβει παρόμοια λάθη στην Ουκρανία, εμπλεκόμενη σε παρατεταμένες συγκρούσεις χωρίς σαφή στόχο.

Η απώλεια της Συρίας σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στις ρωσο-συριακές σχέσεις και αποδυναμώνει την ικανότητα της Ρωσίας να προβάλλει την ισχύ της στη Μέση Ανατολή.

Αμερικανικά μέσα επικαλούμενα ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι «καθώς οι διεθνείς ισορροπίες μεταβάλλονται ραγδαία, η Μόσχα αναμένοντας την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τραμπ τείνει προς αναθεώρηση των στρατηγικών της στόχων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button