Κόσμος

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Το νέο χτύπημα του Ισραήλ και ο φόβος της απάντησης

Ο κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην Μέση Ανατολή παραμένει ζωντανός ιδιαίτερα μετά το χτύπημα του Ισραήλ με στόχο ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ στη Βητυτό στον απόηχο της επίθεσης στα Υψίπεδα του Γκολάν που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 παιδιά. 

Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στη Χεζμπολάχ η οποία καλείται να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντηση της ξέροντας πολύ καλά, όπως και ο ίδιος ο Νετανιάχου, ότι η ανάφλεξη στο μέτωπο του Λιβάνου θα φέρει την εμπλοκή του Ιράν, το οποίο στηρίζει την οργάνωση και των ΗΠΑ με συνέπειες που θα ξεπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα της περιοχής.

Ιδιαίτερα αν το ισραηλινό πλήγμα έχει πετύχει το σκοπό του να σκοτώσει το ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο πρωταρχικός στόχος, καθώς οι πληροφορίες είχε συγκεχυμένες, καθώς άλλα μέσα αναφέρουν ότι είναι νεκρός και άλλα ότι επέζησε.

Ήδη πληροφορίες θέλουν τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία το USS Wasp, το USS New York, το USS Oak Hill, με πλήρωμα 2,500 πεζοναύτες βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Κύπρο και τη Μεσόγειο, ενώ Αμερικανοί και Βρετανοί είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας στην περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν στην εκκένωση ξένων υπηκόων από το Λίβανο.

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ που έγινε στόχος της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό πριν από λίγο καιρό αναφέρεται από πολλά μέσα ενημέρωσης ότι είναι ο Φουάντ Σουκρ, επίσης γνωστός ως Χατζ Μοχσίν, ανώτερος σύμβουλος του ηγέτη της Χασάν Νασράλα.

Ο Σουκρ είχε κατονομαστεί από τον ισραηλινό στρατό πριν από αρκετά χρόνια ως διοικητής του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ. Καταζητείτο επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό όπου έχασαν τη ζωή τους 241 Αμερικανοί και τραυματίστηκαν άλλοι 128. Οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει με πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Οι διαφορές με τον πόλεμο του 2006

Ωστόσο, ο πόλεμος αυτός θα είναι πολύ διαφορετικός από τον πόλεμο του 2006. Σε εκείνον τον πόλεμο των 34 ημερών, ο οποίος περιελάμβανε χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο, σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 άτομα. Τουλάχιστον 118 Ισραηλινοί στρατιώτες και 43 Ισραηλινοί πολίτες έχασαν επίσης τη ζωή τους, κυρίως στα βόρεια.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τρομερό οπλοστάσιο πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Χαμάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της CIA, η Χεζμπολάχ έχει στην κατοχή της περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται οι ηγέτες της, μπορούν να φτάσουν σε κάθε σημείο του Ισραήλ. Σε μία τέτοια περίπτωση οι απώλειες θα είναι πολλαπλάσιες και από τις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ, χωρίς αμφιβολία, έχει ισχυρά επιχειρήματα για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 και απαίτησε από τη Χεζμπολάχ να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι. Αλλά οι δυτικές δυνάμεις έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να προτιμήσει τη διπλωματία αντί της βίας στις προσπάθειές του να εξασφαλίσει μια τέτοια απόσυρση.

Υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας οι εξελίξεις

Φυσικά οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα κάτω υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας η οποία φυσικά το τελευταίο που θέλει είναι να ανοίξει ένα νέο μέτωπο. Ειδικά οι ΗΠΑ καθώς θα αναγκαστεί να συρθεί σε μια διαμάχη εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις πληροφορίες για το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, με στόχο έναν στρατιωτικό διοικητή της σιιτικής οργάνωσης.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Ερντογάν μαινόμενος

Ιδιαίτερα σφοδρά πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε Νομάρχες. «Το Ισραήλ είναι η χώρα που ενεργεί σαν τρομοκρατική οργάνωση και όχι σαν νόμιμο κράτος. Παρόλο που η Χαμάς είπε ναι στην κατάπαυση του πυρός με τις προτάσεις μας, είναι η ισραηλινή διοίκηση που παρέτεινε τον πόλεμο και διέπραξε σφαγές.

Το παράνομο κράτος του Ισραήλ αποτελεί πλέον απειλή για όλη την ανθρωπότητα και τον κόσμο. Ο Χίτλερ σταμάτησε, έστω και αργά, από τη συμμαχία των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η γενοκτονία, αυτή η θηριωδία πρέπει να σταματήσει άμεσα με τη συμμαχία της ανθρωπότητας πριν να είναι πολύ αργά», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτοί που βάζουν τα μάτια τους στο Λίβανο σήμερα δεν θα απλώσουν τα βρώμικα χέρια τους αλλού αύριο; Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή μας της οποίας τα σύνορα είναι ακόμη ασαφή. Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που ευημερεί καταλαμβάνοντας εδάφη άλλων χωρών» συνέχισε.

Σε άλλη ομιλία του στη Ριζούντα μετά την επίθεση στο Λίβανο προειδοποίησε πως «όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτούς (το Ισραήλ)», με το Τελ Αβίβ να απαντά ότι θα έχει το ίδιο τέλος με τον Σαντάμ Χουσείν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button