Ζήτημα Meteor θέτει στον Μακρόν ο Πρωθυπουργός- Νέο τετ α τετ σήμερα στο Παρίσι
Το ζήτημα της πιθανής πώλησης των υπερσύγχρονων πυραύλων αέρος-αέρος Meteor στην Τουρκία αναμένεται να θέσει εκ νέου σήμερα ο Πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα έχουν τετ α τετ στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ πριν από μία εβδομάδα είχαν ξανασυναντηθεί κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής έξω από τι Βρυξέλλες. Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες αναμένεται να προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ θα συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Ο Πρωθυπουργός συμφωνα με πληροφορίες έθεσε το ζήτημα στον Γάλλο Πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα, το Ελιζέ φέρεται να «ρίχνει το μπαλάκι» στους Βρετανούς, λέγοντας πως οι επαφές με την Άγκυρα γίνονται με πρωτοβουλία των Βρετανών, αλλά «η πώληση των πυραύλων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να επαναφέρει την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο. Η Αθήνα διαθέτει 24 Rafale με 36 πυραύλους meteor, οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής αεροπορίας καθώς μπορούν να προχωρούν σε χτύπημα «πέρα από τον ορίζοντα» έχοντας εμβέλεια η οποία αγγίζει τα 200 χλμ.
Η Άγκυρα μέσω συζητήσεων με το Λονδίνο επιχειρεί να προμηθευτεί τα Eurofighter Typhoon τα οποία όμως θα της είναι πραγματικά χρήσιμα μόνο αν έχουν τον κατάλληλο οπλισμό για να αναμετρηθούν με τα ελληνικά «γεράκια». Για αυτό το λόγο επιθυμεί να αγοράσει περίπου 300 πυραύλους Meteor σύμφωνα με πληροφορίες.
«Αφήστε λίγο να δούμε πώς θα εξελιχθεί» έλεγε με νόημα ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες στη συνέντευξή του στον Alpha, την στιγμή που ο Νίκος Δένδιας εξέφραζε στην Γαλλίδα Πρέσβη την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο «δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών».
Σύνοδος για την τεχνητή νοημοσύνη
Η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία – το παρών θα δώσει και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi – είναι μια Διεθνής Διάσκεψη με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων απ΄ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου.
«H Eλλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως ο Πρωθυπουργός διαθέτει πλέον ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα που του παρέδωσε η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, προ δύο μηνών και με αφετηρία αυτή την εξαιρετική δουλειά, η χώρα πλέον εισέρχεται με σταθερά βήματα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Ηδη δύο από τις προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, έναν χώρο δηλαδή, που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του Κράτους. Στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να εξάγει εφαρμογές και τεχνογνωσία. Επίσης, υλοποιείται το ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη.