Οικονομία

Η ανασφάλεια στο πετρέλαιο εκτοξεύει την τιμή της βενζίνης – Πόσα θα πληρώσετε για ένα «γέμισμα»

Στα 2,185 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο Νομό Δωδεκανήσων και στα 2,161 ευρώ το λίτρο στην Κεφαλονιά, για τα 95 οκτάνια. Ενώ ακόμα και 2.170 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή σε πρατήρια καυσίμων της Αττικής, όπου η μέση τιμή ανήλθε στα 2,113 το λίτρο.

Αυτό σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης οχήματος που πρέπει να γεμίσει το ντεπόζιτό του αυτή την εβδομάδα θα χρειαστεί από 73,95 ευρώ έως 147,91 ευρώ, με βάση τη μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων.

Ενδεικτικά, η χωρητικότητα κυμαίνεται ως εξής:

  • Μικρά αυτοκίνητα πόλης: 35 – 45 λίτρα (73,95 – 95 ευρώ)
  • Μικρομεσαία (Hatchback/Sedan): 45 – 55 λίτρα (95 – 116,21 ευρώ)
  • Μεγάλα οικογενειακά και SUV: 55 – 70+ λίτρα (116,21 – 147,91 ευρώ)

Πρόκειται για τιμές που έχουν ήδη ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς και προκαλούν άγχος στους καταναλωτές για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η τιμή του πετρελαίουεκτοξεύθηκε σήμερα πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι.

«H τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2,10 ευρώ αυτήν την βδομάδα» δήλωσε ο πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, σε συνέντευξη του το πρωί της Δευτέρας 18/5.

Ωστόσο η πραγματικότητα που βλέπουν οι καταναλωτές είναι πως τα πρατήρια έχουν ξεπεράσει ήδη αυτό το «ορόσημο».

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, η άνοδος των τιμών στα πρατήρια οφείλεται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή του Κόλπου, με φόντο τις καθυστερημένες ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν και το συνεχιζόμενο σχεδόν κλείσιμο του ζωτικής σημασίας Στενού του Ορμούζ .

Μάλιστα, δεδομένα έχουν φτάσει να θεωρούνται τα σενάρια για υψηλές τιμές όλο το καλοκαίρι, σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί οριστική λύση στο μέτωπο του πολέμου.

Έτσι, πολλοί πρατηριούχοι συνεχίζουν τις αυξήσεις για να «καλύψουν την μελλοντική χασούρα» όπως σημειώνουν πηγές.

Το Brent πάλι πάνω από τα 110 δολάρια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα 18/5, αν και μέσα στην ημέρα σταθεροποιήθηκε κοντά στα 108 δολάρια ανά βαρέλι.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ξεπερνούν τα 111 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI αυξάνονται επίσης πάνω από τα 107 με 108 δολάρια ανά βαρέλι διευρύνοντας την διψήφια άνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Αδειάζουν τα αποθέματα

Πριν από τον πόλεμο, σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου διοχετεύονταν μέσω αυτού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην τελευταία μηνιαία ενημέρωσή του, προειδοποίησε ότι τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως μειώνονται με ρυθμό ρεκόρ, καθώς το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό.

«Η ταχεία συρρίκνωση των αποθεμάτων εν μέσω συνεχιζόμενων διαταραχών μπορεί να προμηνύει μελλοντικές αυξήσεις τιμών», ανέφερε ο IEA.

Τα αποθέματα θα πλησιάσουν τα ιστορικά χαμηλά των 7,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών μέχρι τα τέλη Μαΐου, εάν η ζήτηση για πετρέλαιο παραμείνει η ίδια από μήνα σε μήνα, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS την περασμένη εβδομάδα.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Ενώ τον Απρίλιο επιτεύχθηκε μια εύθραυστη εκεχειρία, οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ συνεχίζονται, με την Τεχεράνη να διατηρεί την πλωτή οδό του Ορμούζ ως επί το πλείστον κλειστή, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να αποκλείει τα ιρανικά λιμάνια.

Στο πιο πρόσφατο «επεισόδιο», ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν έχει πλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον, ενώ δημοσιεύματα των ιρανικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν βαθιά διχασμένες, με τις ΗΠΑ να μην προσφέρουν «ουσιαστικές παραχωρήσεις» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Το Σαββατοκύριακο, οι ενεργειακές υποδομές σε όλο τον Περσικό Κόλπο δέχτηκαν επίσης επίθεση, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρηνικής εγκατάστασης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ επέτρεψε μια εξαίρεση που επέτρεπε τη λήξη των πωλήσεων ρωσικού αργού πετρελαίου παρά την έκκληση της Ινδίας για παράταση, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις ήδη περιορισμένες προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, η διήμερη σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Τραμπ και του Κινέζικου προέδρου Xi Jinping ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόοδο προς την επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button