Η γκρίνια των 11 και η στρατηγική Μαξίμου απέναντι στην γαλάζια αντιπολίτευση
«Κρούουν ανοιχτές θύρες» απαντά στους 11 γαλάζιους Βουλευτές που ασκούν άτυπη γαλάζια αντιπολίτευση για τα κόκκινα δάνεια το Μαξίμου και προγραμματίζει άμεσα επανενεργοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με ανα δεκαήμερο συναντήσεις Υπουργών με τους Βουλευτές. Οι 11 επιμένουν πως δεν θα είναι απλοί «χειροκροτητές» της Κυβέρνηση και πως με τις ερωτήσεις τους θα συμβάλουν στο να γίνει ακόμη καλύτερη η Κυβέρνηση, ενώ στο παρασκήνιο κάποιοι εξ αυτών προχωρούν σε φαρμακερά σχόλια προς Υπουργούς.
Ακριβώς τρεις μήνες μετά την τελευταία τετράωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη σκιά του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών η γαλάζια «αντιπολίτευση» επανέρχεται υπό τη μορφή ερώτησης για τα fund και τα κόκκινα δάνεια στον Υπουργό Οικονομικών.
Το Μαξίμου καλωσορίζει την ερώτηση των Βουλευτών οι οποίοι ακόμη δεν προσομοιάζουν σε καμία περίπτωση σε φράξια, αλλά περισσότερο σε δυσαρεστημένους – ανήσυχους Βουλευτές, από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.
Οι 11 της ΝΔ λένε στον Κωστή Χατζηδάκη πως κινδυνεύουν περιουσίες πολιτών από πλειστηριασμούς, ακόμη και η πρώτη κατοικία, καταγγέλλουν πως δεν λειτουργεί επαρκώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση δανειοληπτών ζητώντας επιπλέον μέτρα προστασίας των πολιτών.
Το CNN Greece επικοινώνησε με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, έναν εκ των Βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση. «Η δική μας πρωτοβουλία είναι μία πρωτοβουλία που προσπαθεί να βελτιώσει αυτή τη στιγμή τις επιδόσεις της Κυβέρνησης, να διορθώσει λάθη, να συμπληρώσει παραλείψεις και βεβαίως να προστατεύσει την ιδιοκτησία που αποτελεί μία αξία από αυτές που προασπίζεται διαχρονικά η παράταξή μας» δηλώνει.
«Δεν υπάρχει κανένα σήμα στην κυβέρνηση. Το σήμα αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ρόλος του βουλευτή δεν τελειώνει με την ψήφιση ενος νόμου» σχολιάζει ο Χρήστος Μπουκώρος που επίσης συμμετέχει στην ομάδα των 11.
Στο παρασκήνιο όμως οι 11, οι οποίοι κινήθηκαν αθόρυβα μέχρι να προετοιμάσουν την ερώτηση, για την οποία δεν ενημέρωσαν καν πολλούς συναδέλφους τους, πολλώ δε μάλλον κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διαμηνύουν πως αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά ερωτήσεων προς την δική τους κυβέρνηση.
«Και να μην υπήρχαμε θα έπρεπε να μας είχαν εφεύρει, στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ρωτάμε απλά, αλλά καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις» σχολίαζε ένας εκ των Βουλευτών στο CNN Greece αφήνοντας αιχμές και για μη ικανοποιητική λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πρωτοβουλίες για επαναπροσέγγιση με τους Βουλευτές που «γκρινιάζουν»
Από την Κυβέρνηση διαμηνύουν πως οι 11 κρούουν ανοιχτές θύρες. «Είναι δουλειά τους να κάνουν ερωτήσεις και πολύ καλά έκαναν. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να μην συγκληθεί άμεσα, αλλά θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα συναντήσεις με όλους τους Υπουργούς, κάθε δέκα ημέρες, ακόμη και αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό έργο σε εξέλιξη.
Η απάντηση Χατζηδάκη
Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Υπ. Οικονομικών απάντησε στην ερώτηση των 11. Όπως τονίζει, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με προσοχή εξετάζει κάθε ερώτημα, πρόταση και διαμαρτυρία σε σχέση με την οικονομική πολιτική. Ο δημοκρατικός διάλογος και πολύ περισσότερο, η κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι ιδιαίτερης αξίας και μπορούν να διευκρινίσουν και να βελτιώσουν και πολιτικές τονίζει ο Υπουργός.
Σε σχέση με τη συγκεκριμένη ερώτηση συνεχίζει, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε το 2019 μια άνευ προηγουμένου κατάσταση -όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, χάρη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες που ξεπερνούσε το 40% το 2019, περιορίστηκε σε 7,5% το 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 92,2 δις ευρώ, ενώ το 2024 στο α’ τρίμηνο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Servicers έχουν μειωθεί σε 70,4 δις ευρώ. Το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν περίπου στο 50% του συνολικού ύψους των δανείων της οικονομίας, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σημαντικά, στο 32%.
«Ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτουργεί»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%.
«Η προστασία της κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων είναι κοινή προτεραιότητα όλων μας» καταλήγει ο Υπουργός και παραπέμπει και σε αναλυτική απάντηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου υπογραμμίζοντας πως εκεί «παρατίθενται σε μεγάλη έκταση, στοιχεία για όλους τους προβληματισμούς των συναδέλφων βουλευτών, οι οποίοι συντελούν στο να διευκρινιστεί περαιτέρω το κοινωνικό αυτό ζήτημα».