Κόσμος

Η «επίμονη» NASA ανακαλύπτει νέα στοιχεία για τη ζωή στον Άρη σε σπάνιο χαλαζία

Μία ανακάλυψη, που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον Άρη, έκανε το ρόβερ Perseverance της NASA. Ανάμεσα σε αρχαία πετρώματα, ηλικίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων ετών, βρήκε λευκό χαλαζία, ένα πέτρωμα που δεν είχε ανακαλυφθεί έως τώρα στον Άρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Daily Galaxy, τα ευρήματα αυτά ενισχύουν όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για το ηλιακό σύστημα, ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα του Άρη να φιλοξενήσει ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το παρελθόν του Άρη

Μετά από τρεις μήνες ανάβασης, το Perseverance έφτασε στο χείλος του κρατήρα στις 11 Δεκεμβρίου 2023. Στους λόφους Pico Turquino, το ρόβερ συνάντησε πετρώματα ηλικίας που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που πρόκειται να κάνει αυτή η αποστολή», δήλωσε ο Kenneth Farley, γεωχημικός στο Caltech και επιστήμονας της αποστολής Mars 2020. Συμπλήρωσε δε «Εξετάζουμε πετρώματα που φτάνουν ηλικιακά στην αυγή του ηλιακού συστήματος».

Σε αντίθεση με τη Γη, όπου η τεκτονική δραστηριότητα έχει εξαφανίσει μεγάλο μέρος του αρχαίου φλοιού, ο Άρης έχει διατηρήσει το αρχέγονο παρελθόν του. Αυτά τα πετρώματα προσφέρουν μια μοναδική ματιά στις διαδικασίες που διαμόρφωσαν τους βραχώδεις πλανήτες κατά τα χρόνια της δημιουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Γης.

Η απροσδόκητη ανακάλυψη του χαλαζία

Το ταξίδι του ρόβερ μέσα στους λόφους αποκάλυψε επίσης κάτι εντελώς απροσδόκητο: ένα πεδίο από λαμπερές λευκές πέτρες που αποτελούνται από καθαρό χαλαζία. Στη Γη, ο χαλαζίας σχηματίζεται συχνά σε υδροθερμικά συστήματα όπου κυκλοφορούν θερμά, πλούσια σε ορυκτά ρευστά – ένα περιβάλλον που μπορεί να είναι κατοικήσιμο.

«Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν στον Άρη», δήλωσε ο Farley, περιγράφοντας την ανακάλυψη ως “πέτρες σε μέγεθος πεπονιού” διάσπαρτες στο έδαφος. Η παρουσία του χαλαζία υποδηλώνει ένα κάποτε ενεργό περιβάλλον παρόμοιο με τις γήινες θερμές πηγές. Πρόκειται για περιβάλλοντα που σφύζουν από μικροβιακή ζωή στη Γη, εγείροντας τη βασανιστική πιθανότητα ότι ο Άρης μπορεί κάποτε να είχε υποστηρίξει παρόμοια οικοσυστήματα.

«Πρόκειται για ένα δυνητικά κατοικήσιμο περιβάλλον που είναι εντελώς διαφορετικό από τα κατοικήσιμα περιβάλλοντα που ερεύνησε το Perseverance στο δάπεδο του κρατήρα», εξήγησε ο Farley. Αν και το Perseverance δεν μπορεί να τρυπήσει αυτές τις πέτρες, προκειμένου να λάβει δείγμα, η αναζήτηση συνεχίζεται τώρα για ενσωματωμένο χαλαζία που μπορεί να μελετηθεί πιο αποτελεσματικά.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button