Η επόμενη ημέρα στη Συρία: Τι επιδιώκουν και τι φοβούνται ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκία
Ήδη ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκία, σπεύδουν με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσουν την επιρροή τους στην χώρα, την ώρα που και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει ότι η Ρωσία «δεν έχασε» στην Συρία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ρωσικές βάσεις στη χώρα, θα παραμείνουν.
Φοβούνται επανάληψη του 2015 οι Ευρωπαίοι
Με το βλέμμα στραμμένο στο «διδάγματα» του 2015 και το μεγάλο προσφυγικό κύμα από την Συρία, η ΕΕ, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία.
Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015. Το επόμενο έτος, άλλα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω του θανατηφόρου «Διαδρόμου της Μεσογείου», μετατρέποντας και το Αιγαίο σε μια θάλασσα νεκρών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται μια επανάληψη. Το 2016, η ΕΕ συνήψε συμφωνία για να αποζημιώσει την Τουρκία για την επιβολή της ασφάλειας των συνόρων στην τουρκική πλευρά των συνόρων και να αποτρέψει αυτούς τους μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη.
Σήμερα, 3 εκατομμύρια Σύροι ζουν στην Τουρκία, αλλά οι τουρκικές αρχές φαίνονται κουρασμένες από αυτή τη ρύθμιση. Το τουρκικό καθεστώς έχει εκδιώξει τακτικά πρόσφυγες και τώρα ανοίγει τις πύλες προς τη Συρία για να επιτρέψει την «ασφαλή και εθελοντική» επιστροφή των προσφύγων.
«Συναγερμός» στην Αθήνα για ενδεχόμενη ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας
Την ίδια ώρα, η Ελληνική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα, για το σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στη Συρία και να προωθήσει μέσω μιας Κυβέρνησης «ανδρείκελο» την υπογραφή μια παράνομης συμφωνίας για την ΑΟΖ, Τουρκίας – Συρίας που θα παραβλέπει τα δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός.
Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός ώστε μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών και ενεργοποίηση όλων των διαύλων σε Ε.Ε., Ισραήλ και ΗΠΑ να μην μετατραπεί η Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο, κάτι που θα έβλαπτε ανυπολόγιστα τα εθνικά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα η Αθήνα σε κοινή πρωτοβουλία με την Κύπρο και την Αυστρία ζητούν επιτακτικά να οριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Συρία ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα της Ένωσης στο θαλάσσιο χώρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας.
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, όπως είπε στο Action.
«Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
Στη Συρία τις επόμενες μέρες ο Ερντογάν
Επίσκεψη στη Συρία θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αχμάντ αλ Σάαρα, τον ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ανέτρεψε το καθεστώς Άσαντ, θα επισκεφθεί το τζαμί των Ομαγιάδων και θα συναντηθεί με Τουρκομάνους. Για την επίσκεψη του Ερντογάν στη Συρία έχουν προγραμματιστεί υψηλού επιπέδου μέτρα ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι στη Δαμασκό βρέθηκε λίγες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ο επικεφαλής της τουρκικής MİT και από τους στενότερους συνεργάτες του, Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Τουρκίας, ο Καλίν συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον ηγέτη των ανταρτών Αλ Τζολάνι και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μοχάμαντ αλ Μπασίρ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Şafak, ο ηγέτης της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συρία.
Ο αλ Τζολάνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που άνοιξε τις πύλες της στους Σύρους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου για να επισημάνει ότι οι προτεραιότητες της Τουρκίας θα ληφθούν υπόψη στην ανασυγκρότηση της Συρίας.
«Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρξουν επίσης αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε ότι η Τουρκία θα μεταφέρει την εμπειρία της για την οικονομική ανάπτυξη της Συρίας. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις κοινές μας στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο νίκη του συριακού λαού αλλά και του τουρκικού λαού».
Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία
Αμερικανοί διπλωμάτες έφθασαν στη Συρία για συνομιλίες με τις νέες συριακές αρχές, στις οποίες κυριαρχούν ριζοσπάστες ισλαμιστές, προκειμένου να πιέσουν ώστε να επιδιωχθεί ενότητα στη χώρα, έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διπλωματική αποστολή που εστάλη στη Δαμασκό από το ξέσπασμα του πολυαίμακτου εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, μετά την απρόσμενη ανατροπή την 8η Δεκεμβρίου του Μπασάρ αλ Άσαντ, που κατέφυγε στη Ρωσία.
Οι αμερικανοί απεσταλμένοι θα συναντηθούν με αντιπροσώπους της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωσης που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική, και άλλων οργανώσεων, για να συζητήσουν «για το όραμά τους για το μέλλον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τους υποστηρίξουν οι ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει η Μπάρμπαρα Λιφ, αξιωματούχος αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, και ο Ντάνιελ Ρουμπινστάιν, διπλωμάτης ειδικευμένος στον αραβικό κόσμο, που πλέον έχει αναλάβει τις επαφές με τη Συρία, κατά την ίδια πηγή.
Επίσης παρών θα είναι ο Ρότζερ Κάρστενς, που είναι επιφορτισμένος με τη συγκέντρωση στοιχείων για Αμερικανούς που αγνοούνται στη Συρία, όπως ο δημοσιογράφος Όστιν Τάις, που είχε απαχθεί τον Αύγουστο του 2012.
Οι ΗΠΑ ακολουθούν έτσι τα βήματα της Γαλλίας, η σημαία της οποίας κυματίζει πλέον στην πρεσβεία που ξανάνοιξε πρόσφατα μετά το κλείσιμό της το 2012, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του ΟΗΕ, που έστειλαν απεσταλμένους για να αποκατασταθεί επαφή με τις μεταβατικές αρχές, τα πρώτα βήματα των οποίων παρακολουθούνται από τους πάντες προσεκτικά.
Οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι έχουν διπλάσιο αριθμό στρατευμάτων στη Συρία
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος «περίπου 2.000» στρατιώτες στη Συρία , υπερδιπλάσιο από τον αριθμό των 900 που είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. όπως μεταδίδει το CNNi.
«Υπάρχουν πολλές φορές διπλωματικές και επιχειρησιακές εκτιμήσεις ασφαλείας με τις αναπτύξεις μας και μερικούς από αυτούς τους αριθμούς, και [αυτό ισχύει] σίγουρα εδώ», δήλωσε ο Γραμματέας του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, ο οποίος είπε ότι οι 2.000 στρατιώτες βρίσκονται όλοι στη Συρία, για την καταπολέμηση του ISIS.
«Όπως το καταλαβαίνω, και όπως μου εξηγήθηκε, αυτές οι πρόσθετες δυνάμεις θεωρούνται προσωρινές δυνάμεις που αναπτύσσονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μετατόπισης της αποστολής, ενώ ο πυρήνας των 900 στρατιωτών βρίσκεται σε μακροπρόθεσμες αναπτύξεις», είπε ο Ράιντερ την Πέμπτη.
Πουτιν: «Η Ρωσία δεν ηττήθηκε στη Συρία»
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την θέση του ότι η πτώση του Άσαντ, δεν είναι «ήττα» για τη Ρωσία. Σημείωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είχε αναπτυχθεί στη Συρία από το 2015, «πέτυχε τον στόχο» του εκεί.
«Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συνέβη στη Συρία ως μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω πως δεν συνέβη αυτό», υπογράμμισε.
«Εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Συνολικά πέτυχαμε τον στόχο μας», σημείωσε.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει δει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο ότι έχει «την πρόθεση να το κάνει».
«Δεν έχω δει ακόμη τον πρόεδρο Άσαντ από τότε που έφτασε στη Μόσχα, αλλά έχω την πρόθεση να το κάνω. Βεβαίως θα του μιλήσω», σημείωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει για την τύχη του αγνοούμενου Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις.