Η Μόσχα αποκλείει οποιαδήποτε άμεση διπλωματική πρόοδο με το Κίεβο μετά την ανταλλαγή κρατουμένων
Το Κρεμλίνο απέκλεισε σήμερα οποιαδήποτε άμεση πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την σύγκρουση στην Ουκρανία μετά την ανταλλαγή κρατουμένων που έγινε χθες ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αυτές διαδικασίες διέπονται από «εντελώς διαφορετικές αρχές».
«Όταν μιλάμε για την Ουκρανία και για πιο περίπλοκα διεθνή προβλήματα, οι αρχές είναι εντελώς διαφορετικές, είναι οι αρχές εθνικών συμφερόντων και εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξει διπλωματική πρόοδος ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα μετά την χθεσινή ανταλλαγή κρατουμένων.
«Η εργασία αυτή γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ακολουθώντας άλλες αρχές», σημείωσε.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν μπλοκαριστεί, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν αξιώσεις που δείχνουν ασυμβίβαστες.
Η Ουκρανία διοργάνωσε στην Ελβετία στα μέσα Ιουνίου σύνοδο κορυφής για την ειρήνη με τη συμμετοχή περίπου εκατό χωρών, κυρίως συμμάχων. Η Ρωσία είχε αποκλειστεί από αυτήν. Η Κίνα, σύμμαχος της Ρωσίας, είχε τότε αρνηθεί να συμμετάσχει.
Ωστόσο η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα επεξεργαζόταν ως τον Νοέμβριο, που διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σημαντικός σύμμαχος του Κιέβου, σχέδιο που αναμένεται να εξυπηρετήσει ως βάση σε μια μελλοντική σύνοδο κορυφής, στην οποία αυτήν τη φορά θα κληθεί το Κρεμλίνο.
Αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε προς αυτήν την κατεύθυνση σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το AFP, ότι «όλος ο κόσμος», ανάμεσά του και η Ουκρανία, θα ήθελε η Μόσχα να μετάσχει σε μια προσεχή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη φέτος.
Ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν όρισε από την πλευρά του ως όρο για διαπραγματεύσεις να εγκαταλείψει το Κίεβο τα εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός και να απαρνηθεί μια ένταξή του στο NATO, αξιώσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς.