Κόσμος

Η Ουκρανία στο επίκεντρο: «Σκληρό παζάρι» από τη Μόσχα αλλά ο Τραμπ έχει «άσο» στο μανίκι του

Έτοιμος να τα βάλει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και να τον συναντήσει ταυτόχρονα, δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που το Κρεμλίνο αντιδρά με προσοχή στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για δασμούς και κυρώσεις.    

«Δεν βλέπουμε ιδιαίτερα νέα στοιχεία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την απειλή του Τραμπ για νέες κυρώσεις εάν η Ρωσία δεν σταματήσει την σχεδόν τριετή επίθεσή της κατά της Ουκρανίας. Η Μόσχα είναι «έτοιμη για διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση Τραμπ ότι θα επιβάλει υψηλούς δασμούς και περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν τερματίσει τον πόλεμο.

Μάλιστα στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι πιέζοντας για τη διευθέτηση του πολέμου κάνει στη Ρωσία και τον πρόεδρό της μια «πολύ μεγάλη χάρη».

Ο Πούτιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2014, αλλά ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα των ρωσικών εδαφικών κερδών, τα οποία σήμερα ανέρχονται περίπου στο 20% του εδάφους της. Αρνείται επίσης να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο δεν θέλει να εγκαταλείψει τα εδάφη του, αν και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παραδεχθεί ότι ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει προσωρινά κάποια κατεχόμενα σήμερα εδάφη.

Γιατί ο Τραμπ έχει το πάνω χέρι

Η αλήθεια είναι η ανάρτηση στου Τραμπ, όπως αναφέρει το Time, δεν είναι απλά λόγια καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την αχίλλειο πτέρνα του Πούτιν που δεν είναι άλλη από την ρωσική οικονομία που «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία και την ολική κατάρρευση. Η κυβέρνηση Πούτιν σύμφωνα τα στοιχεία είναι έτοιμη να ξεμείνει από μετρητά μέχρι το τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα, αν εφαρμοστούν αυστηρότερες κυρώσεις.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με το Time, συγκαλύπτει το πόσο αδύναμη είναι η ρωσική οικονομία κρύβοντας και παραποιώντας τους αριθμούς. Ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται τώρα να αποκαλύψει σημαντικούς οικονομικούς δείκτες, όπως απαιτεί το ΔΝΤ. Αυτά κυμαίνονται από στοιχεία εξωτερικού εμπορίου, μηνιαία στοιχεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εισροές και εκροές κεφαλαίων, οικονομικές καταστάσεις μεγάλων εταιρειών, στοιχεία νομισματικής βάσης της κεντρικής τράπεζας, στοιχεία άμεσων ξένων επενδύσεων, εγχώριας προστιθέμενης αξίας ανά κλάδο και στοιχεία δανεισμού και χορήγησης δανείων. Ακόμη και η Rosaviatsiya, η ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικών μεταφορών της Ρωσίας, έχει σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για τον όγκο των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι ο Πούτιν στραγγαλίζει το ίδιο του το έθνος με πληθωρισμό που πλησιάζει την κατάρρευση της Γερμανίας της Βαϊμάρης. Όπως επισήμανε ο Τραμπ, ο ρωσικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τα όρια της οροφής με ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 10%. Ακόμα και τα τρόφιμα γίνονται απαγορευτικά ακριβά, με τον πληθωρισμό του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων κοντά στο 20%, του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων κοντά στο 15% και των φρούτων και των λαχανικών κοντά στο 30%. Ο πληθωρισμός στη βενζίνη, τη στέγαση και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι ομοίως διψήφιος. Αυτά τα ιλιγγιωδώς αυξανόμενα κόστη βαρύνουν εξ ολοκλήρου τους απλούς Ρώσους πολίτες.

Ο Πούτιν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για ν μειώσει τον πληθωρισμό, επειδή τα ρωσικά επιτόκια είναι ήδη στο ιλιγγιώδες 21% και το ρωσικό ρούβλι καταρρέει. Οι εταιρείες και οι ιδιώτες δεν μπορούν να πληρώνουν τόκους 25% για υποθήκες και δάνεια, οπότε ο δανεισμός έχει πέσει κατακόρυφα. Πάνω από 1.000 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία. Οι λίγες εταιρείες που παραμένουν δεν μπορούν να προσλάβουν εργαζόμενους.

Ο Τραμπ σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία φοβόταν ότι θα πυροδοτούσε παγκόσμιο πληθωρισμό μέσω αυστηρότερων κυρώσεων, είναι αποφασισμένος να κάνει χρήση αυτού του όπλου, καθώς θεωρεί ότι αυτές οι ανησυχίες ήταν άστοχες. Αυτό γιατί οι ρωσικές εξαγωγές εμπορευμάτων ανέρχονται σε λιγότερο από το 10% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο κόσμος δεν χρειάζεται το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ο Πούτιν προσπαθεί απεγνωσμένα να πουλήσει πετρέλαιο για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Εάν ο πρόεδρος Τραμπ κόψει τη στρόφιγγα των απρόσμενων κερδών πετρελαίου του Πούτιν μέσω οικονομικών κυρώσεων, ο Πούτιν θα πρέπει να ικετεύσει για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους – αλλιώς θα ξεμείνει από χρήματα.

«Η Ρωσία, φυσικά, ενδιαφέρεται οικονομικά να διαπραγματευτεί έναν διπλωματικό τερματισμό της σύγκρουσης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters, αναφέροντας τον κίνδυνο αυξανόμενων οικονομικών στρεβλώσεων καθώς η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές και αμυντικές δαπάνες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button