Η στρατηγική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή: Πώς συνδέονται τα χτυπήματα σε Χεζμπολάχ και Χαμάς
Πληροφορίες από ανώτερα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στο Ισραήλ που επικαλείται το Κανάλι 12 φέρεται να δήλωσαν ότι η στρατηγική είναι οι μάχες στο Λίβανο να ολοκληρωθούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες.
Ο στόχος θα είναι τότε να επιτευχθεί μια διπλωματική συμφωνία με τη Χεζμπολάχ που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Κανείς δεν μπορεί να πει αν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ισραηλινοί έχουν σημαντικές απώλειες στις μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ και τους Λιβανέζους στρατιώτες έχοντας οδηγήσει με τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς πάνω από 2.000 πολίτες στο θάνατο ενώ οι εκτοπισμένοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο.
Μάλιστα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι σφοδρότεροι από μια 20ετία αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν.
Φυσικά αυτό που βλέπουν σαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στο Λίβανο οι Ισραηλινοί είναι ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα εν μέσω φημών ότι νεκρός ή τραυματίας είναι ο επικρατέστερος διάδοχός του, Χασέμ Σαφιεντίν.
Το Ισραήλ χτυπά σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Παράλληλα με το μέτωπο του Λιβάνου το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.
Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί από ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Η νέα ομοβροντία ρουκετών δείχνει ότι οι στρατιωτικές οργανώσεις, υπό την ηγεσία της Χαμάς, στη Γάζα μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν ρίψεις βλημάτων προς το Ισραήλ παρά τις ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, που διαρκούν ήδη έναν χρόνο και οι οποίες έχουν ισοπεδώσει μεγάλες περιοχές του θύλακα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε μία ασυνήθιστη επιχείρηση το βράδυ της Πέμπτης (3/10) οι οποίες χτύπησαν με μαχητικό αεροσκάφος ένα κτήριο στην πόλη Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική όχθη. Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά από το χτύπημα έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 18 άτομα.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία πέρα από το στρατό και την πολεμική αεροπορία συμμετείχε και η Σιν Μπετ σκοτώθηκαν επτά μέλη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί χτυπούν τους Χούθι
Τέσσερις πόλεις της Υεμένης, που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι, μπήκαν στο στόχαστρο αμερικανικών και βρετανικών πληγμάτων την Παρασκευή (4/10), μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Massirah, που συνδέεται με την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, τέσσερα πλήγματα έγιναν στην πρωτεύουσα Σαναά και επτά στο λιμάνι της Χοντάιντα, όπου ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν εκρήξεις.
Τουλάχιστον ένα πλήγμα είχε στόχο την πόλη Νταμάρ, στα νότια της πρωτεύουσας, και άλλο ένα την Μουκαΐράς, στα νοτιοανατολικά της Σαναά.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αν συμμετείχαν στα πλήγματα και οι Βερετανοί ή μόνο οι Αμερικανοί.
Οι Χούθι ανήκουν στον «Άξονα της Αντίστασης», όπως τον αποκαλεί το Ιράν, στον οποίο μετέχουν, εκτός της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ. Σε ένδειξη «συμπαράστασης» προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας οι Χούθι πλήττουν εδώ και μήνες εμπορικά πλοία τα οποία λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, στον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα. Έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο πόλεις του Ισραήλ, το οποίο ανταπέδωσε τα πλήγματα.
Το χτύπημα στο Ιράν
Αν προστεθεί σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν τότε η Μέση Ανατολή μπορεί να έρθει πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
Το θέμα είναι πότε το Ισραήλ θα εξαπολύσει ένα αεροπορικό μπαράζ κατά του Ιράν σε αντίποινα για την απόφαση της Τεχεράνης να εκτοξεύσει περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη (1/10).
«Νομίζω ότι οι στόχοι που θα επιλεγούν, θα είναι σχολαστικά, πολύ προσεκτικά επιλεγμένοι», δήλωσε στο Reuters ο Άβι Μελαμέντ, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών ιντιφάντα ή εξεγέρσεων της δεκαετίας του 1980 και του 2000. Χώροι ιρανικής στρατιωτικής σημασίας, όπως πυραυλικές υποδομές, κέντρα επικοινωνίας και σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελούν στόχο.
Άλλοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι λιγότερο πιθανό το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που στηρίζουν την οικονομία του Ιράν ή τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Στην περίπτωση που πληγούν αυτοί οι εξαιρετικά ευαίσθητοι στόχοι είναι σχεδόν βέβαιη μια κλιμακούμενη ιρανική απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής στοχοποίησης των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών του Κόλπου.
Παρέμβαση Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή (4/10) ότι θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις αντί για πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν ήταν στη θέση του Ισραήλ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα απαντήσει στις βαλλιστικές επιθέσεις του Ιράν.
Ο ίδιος σημείωσε, ακόμη ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι «σε συνεχή επαφή» και προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να θυμηθεί ότι καμία άλλη αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει περισσότερο το Ισραήλ.
Ο Νόρμαν Ρουλ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της CIA δήλωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις που διυλίζουν βενζίνη και ντίζελ για εγχώρια κατανάλωση, ενώ θα γλίτωνε εκείνες που φορτώνουν τις εξαγωγές πετρελαίου, στερώντας από την Τεχεράνη τη δικαιολογία για αντίποινα κατά των εγκαταστάσεων των κρατών του Κόλπου και περιορίζοντας την εκτίναξη των τιμών του αργού.
Μία άλλη πιθανότητα είναι το Ισραήλ να πλήξει τη δύναμη Αλ Κουντς κλάδο της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και τις στρατιωτικές τους ικανότητες.
Η αντίδραση των άλλων παικτών
Η Αίγυπτος, η οποία πολέμησε με το Ισραήλ το 1948, το 1956, το 1967 και το 1973 και υπέγραψε συνθήκη ειρήνης το 1979, θεωρείται ευρέως ότι δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στη σύγκρουση. Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν που έχει επίσης πολεμήσει το Ισραήλ στο παρελθόν, έχει βυθιστεί στην οικονομική κατάρρευση μετά από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου.
Τα πλούσια κράτη του Κόλπου, στενοί εταίροι των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας, θέλουν επίσης να απομακρυνθούν. Δύο πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπουργοί του Κόλπου είχαν συνομιλίες με το Ιράν στο περιθώριο μιας διάσκεψης στο Κατάρ την Πέμπτη, προσπαθώντας να διαβεβαιώσουν την Τεχεράνη για την ουδετερότητά τους σε οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να καταλάβει τις πετρελαϊκές τους εγκαταστάσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους το Ισραήλ απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι θα βάλουν μπότες στο έδαφος, όπως έκαναν στους δύο πολέμους του Κόλπου το 1990 και το 2003, όταν πήγαν σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ.