Η στρατηγική του Κιέβου στο Κουρσκ και ο κίνδυνος να χάσει οριστικά το Ντονμπάς
Από τις 6 Αυγούστου και μέχρι και σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν εντός ρωσικών εδαφών. Δύο και πλέον εβδομάδες μετά, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τις προθέσεις του Κιέβου.
Σε έναν πόλεμο, ειδικά σε έναν που διαρκεί όσο αυτός ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, είναι ελάχιστες οι φορές που εχθροί και σύμμαχοι θα βρεθούν μπροστά σε γεγονότα που δημιουργούν έκπληξη.
Οι Ουκρανοί από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά, έχουν μάθει με τον πλέον δύσκολο και κυρίως αιματηρό τρόπο πως πολεμά η Μόσχα.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αντιληφθεί με αντίστοιχα σκληρό τρόπο πως το Κίεβο δεν είναι μία υπόθεση μερικών εικοσιτετραώρων. Χιλιάδες είναι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί τόσο στα προάστια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας όσο και στο Χάρκοβο και τη Χεσρώνα.
Η εισβολή των Ουκρανών στην επαρχία του Κουρσκ με τον τρόπο που αυτή έγινε στις αρχές Αυγούστου και κυρίως με τους ρυθμούς που συνεχίζεται, δείχνει πως υπάρχουν ακόμη «εκπλήξεις» και εξελίξεις που είναι δυνατό να αλλάξουν την ταχύτητα, αλλά και την ουσία των όσων γίνονται στο μέτωπο της Ανατολικής Ευρώπης.
Το Κίεβο έστειλε μήνυμα και προς τους συμμάχους του, πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει να εξαρτάται από τις διαθέσεις, την οικονομική βοήθεια και κυρίως τα εκλογικά αποτελέσματα της Δύσης.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαράξει έναν δρόμο για τον οποίο δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο σε ανθρώπους εκτός του περιβάλλοντός του. Ο δρόμος αυτός έχει ρίσκο και σίγουρα εγκυμονεί και προσωπικούς κινδύνους, αλλά για τον Ουκρανό Πρόεδρο ίσως να ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει και πάλι άλλη υπόσταση στον αγώνα του λαού του.
Τι γνωρίζουμε για την ουκρανική εισβολή
Έχουν περάσει 17 ημέρες από την εισβολή σε ρωσικά εδάφη και τα μόνα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι για τις κατευθύνσεις στις οποίες κινούνται οι Ουκρανικές δυνάμεις.
Δεν υπάρχει η παραμικρή τοποθέτηση αναφορικά με τους στόχους της επιχείρησης, τις δυνάμεις που έχουν σταλεί και το σημαντικότερο, το χρονοδιάγραμμά της.
Η μόνη ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Ζελένσκι κάνει λόγο για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», αλλά αυτό που εξελίσσεται στα ρωσικά εδάφη έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Οι Ουκρανοί προελαύνουν με ταχύτητα αρκετά μεγάλη, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να τους ανακόψει και το σημαντικότερο δείχνουν πολύ ενημερωμένοι για το που θα βρουν αποθήκες καυσίμων και όπλων.
Είναι δεδομένο επίσης πως οι Ουκρανοί με τον τρόπο που επιχειρούν, έχουν σαφέστατη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ρωσία να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σημεία των επιχειρήσεων.
Αυτό αποδεικνύεται από την ουκρανική επιμονή να μην μείνει γέφυρα στην θέση της στην επαρχία του Κουρσκ και να αποκοπεί το ανατολικό από το δυτικό τμήμα της επαρχίας.
Οι δυνάμεις της Ουκρανίας παρά το ότι προχωρούν όλο και πιο βαθιά σε ρωσική επικράτεια, την ίδια στιγμή έχουν ήδη φροντίσει να μην διαλύσουν οχυρώσεις και χαρακώματα των Ρώσων και από την άλλη δημιουργούν νέες υποδομές προκειμένου να διαφυλάξουν ειδικά τις πλευρές των επίλεκτων δυνάμεων που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος για το Κίεβο.
Η Ουκρανία έχει πάρει στρατηγική απόφαση να «ζήσει» και να «πεθάνει» με τις επιλογές της.
Σημαντικές νίκες της Ρωσίας στο Ντονέτσκ
Η εισβολή στα εδάφη της Ρωσίας είναι ξεκάθαρο πως της στερεί ειδικευμένο και ετοιμοπόλεμο προσωπικό αλλά και οπλικά συστήματα από το μέτωπο στα ανατολικά.
Η Μόσχα καταγράφει σημαντικές νίκες στο Ντονέτσκ και επιχειρεί για ισοσταθμίσει το σοκ και τις απώλειες από τα δικά της εδάφη.
Οι νίκες των Ρώσων είναι πιθανό να «πονέσουν» πολύ και σοβαρά το Κίεβο στο άμεσο μάλιστα μέλλον, καθώς δεν είναι απίθανο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ο νέος ή Η νέα Πρόεδρος της χώρας θα διεκδικήσει διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.
Σε αυτό το μελλοντικό τραπέζι για τον Ζελένσκι, το Ντονμπάς είναι δεδομένο πως βαραίνει πολύ περισσότερο από το Κουρσκ το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί πως είχε αφεθεί στην «μοίρα» του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.