Κόσμος

ΗΑΕ: Το Αμπού Ντάμπι βλέπει με δυσπιστία τη νέα ηγεσία στη Συρία

Πιστές στην πολιτική τους της μηδενικής ανοχής απέναντι στο πολιτικό Ισλάμ, οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βλέπουν με δυσπιστία τη νέα ηγεσία που εγκαταστάθηκε στη Δαμασκό και φοβούνται μια υπερβολική επιρροή της Τουρκίας, του κύριου συμμάχου της, εκτιμούν αναλυτές.

Στο τέλος μιας αστραπιαίας επίθεσης με την οποία κατέλαβε μεγάλο μέρος της χώρας, ένας συνασπισμός ανταρτών υπό τη διοίκηση της ισλαμιστικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου.

Οι νέοι ηγέτες ενέτειναν τις υποσχέσεις υπέρ της προστασίας των μειονοτήτων σε αυτή την πολυθρησκευτική και πολυεθνοτική χώρα, χωρίς να πείσει εντελώς, σύμφωνα με ειδικούς, τις αρχές των Εμιράτων.

Για την Κριστίν Ντιουάν, του Ινστιτούτου των Αραβικών Χωρών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον, το Αμπού Ντάμπι «θεωρεί τις ισλαμιστικές ομάδες, ανταγωνιστές, που απειλούν τις φιλοδοξίες του ως ανοιχτού πολυπολιτισμικού εμπορικού κέντρου».

Είναι «δυσαρεστημένοι που βλέπουν να αναγεννώνται σουνιτικές λαϊκές δυνάμεις που θυμίζουν τις αραβικές εξεγέρσεις» και η συνεργασία της HTS με το Κατάρ και την Τουρκία «το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει αυτή την ανησυχία», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Κριγκ, του King’s College του Λονδίνου, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στα τέλη Νοεμβρίου άλλαξε τη δυναμική της περιοχής, με αποτέλεσμα τα Εμιράτα να χάσουν τη θέση του «κεντρικού συνομιλητή για τα συριακά θέματα». Υπογραμμίζει τον φόβο του Αμπού Ντάμπι μήπως δει τον «βασικό ρόλο» του να μειώνεται στη χώρα προς όφελος της Ντόχας και της Άγκυρας.

Τα Εμιράτα είχαν ευνοήσει την επιστροφή το 2023 του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην αραβική αγκαλιά από την οποία είχε απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε το 2011 μετά τη βάναυση καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Όπως οι γείτονές τους του Κόλπου, τα Εμιράτα προειδοποίησαν αρχικά για τον κίνδυνο να επικρατήσει «χάος» στη Συρία, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τους νέους Σύρους ηγέτες.

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση

«Ακούμε εύλογα μηνύματα σχετικά για τη βούληση να μην επιβάλλουν ένα σύστημα στους Σύρους, αλλά από την άλλη πλευρά η φύση των νέων δυνάμεων (που έχουν την εξουσία σ.σ.), η σχέση τους με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την Αλ Κάιντα, είναι αρκετά ανησυχητικοί δείκτες», δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο World Policy Conference που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στο Αμπού Ντάμπι.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι από τη μια πλευρά και να βοηθήσουμε τους Σύρους. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η περιοχή έχει ήδη βιώσει τέτοια επεισόδια, πρέπει λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε, υπενθυμίζοντας κυρίως τις «βάναυσες περιπέτειες του Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα, δηλώνει ότι δεν έχει πλέον καμιά σχέση με τον τζιχαντισμό, αλλά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από πολλές δυτικές πρωτεύουσες, και την Ουάσινγκτον.

«Οι δηλώσεις του Γκαργκάς αντανακλούν τον σκεπτικισμό της ηγεσίας των Εμιράτων ως προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις γενικότερα», υπογραμμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σανάμ Βακίλ, διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική του βρετανικού ινστιτούτου έρευνας Chatham House.

«Αυτοί οι ηγέτες θεωρούν ότι όλες οι πολιτικές ομάδες που συνδέονται με το Ισλάμ, είτε πρόκειται για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους είτε για την HTS, είναι επικίνδυνες για το μοντέλο διακυβέρνησής τους», προσθέτει.

Το 2014, τα Εμιράτα κατάρτισαν τη δική τους λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που περιλαμβάνει 83 οντότητες, ανάμεσά τους η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η δικαιοσύνη της χώρας είχε καταδικάσει νωρίτερα δεκάδες Εμιρατιανούς και Αιγύπτιους, που κατηγορούνταν ότι σχημάτισαν μυστικούς πυρήνες, εκ των οποίων μέλη της ένωσης Αλ-Ισλαχ, ομάδας που συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Τον Ιούλιο του 2024, 43 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, αφότου κατηγορήθηκαν για τη συγκρότηση ομάδας που συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η οποία σκόπευε να διαπράξει επιθέσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Αντρέας Κριγκ, τα Εμιράτα επικαιροποίησαν επανειλημμένα τη λίστα τους, στην οποία όμως δεν περιλαμβάνεται η HTS, σε αντίθεση με το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, από το οποίο προέρχεται.

«Η υπόθεση είναι ότι η HTS θεωρείται οργάνωση που προέρχεται από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και ότι επομένως περιλαμβάνεται στη λίστα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα Εμιράτα παρουσιάζουν επομένως την οργάνωση ως ένα κίνημα που οδηγεί στον «σαλαφισμό και στον τζιχαντισμό και σε μια μορφή σαλαφισμού και τζιχαντισμού όμοια με αυτήν της Αλ Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους».

Ωστόσο αυτό δεν τα εμποδίζει να έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν οι οποίες αναμφίβολα υπαγορεύονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από εμπορικά συμφέροντα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button