Κόσμος

ΗΠΑ: Οργή για την εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα – «Ασφυκτιούσε επί οκτώ λεπτά»

Οι Αρχές στην Αλαμπάμα χρησιμοποίησαν αέριο άζωτο για την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τριών ανθρώπων, τους οποίους πυροβόλησε σε χώρο εργασίας. Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείται στη χώρα η αμφιλεγόμενη μέθοδος που έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση.

Στον 59χρονο Άλαν Μίλερ τοποθετήθηκε μάσκα που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό του, ενώ η όλη διαδικασία διήρκησε 15 λεπτά, κατά την οποία εισέπνεε αέριο άζωτο. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:36 το απόγευμα της Πέμπτης 26/09 σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών στην Αλαμπάμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφου του Associated Press που παρευρισκόταν στην εκτέλεση, χρειάστηκαν περίπου οκτώ λεπτά μέχρι να πεθάνει, κατά τα οποία έτρεμε και ασφυκτιούσε, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Δεν έκανα τίποτα για να είμαι εδώ μέσα», ήταν τα τελευταία λόγια του Μίλερ, με την φωνή του να βγαίνει με δυσκολία εξαιτίας της μάσκας.

Ο Επίτροπος του Τμήματος Σωφρονιστικών Σωμάτων της Αλαμπάμα, Τζον Χαμ επιβεβαίωσε πως ο Μίλερ έτρεμε για δύο λεπτά, κάτι το οποίο, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο.

«Όλα πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει και σύμφωνα με το πρωτόκολλό μας», είπε ο Χαμ σε συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας πως το τρέμουλο ήταν κάτι φυσιολογικό να συμβεί.

«Φρικτή και βασανιστική» μέθοδος

Η εκτέλεση του Μίλερ ήρθε μετά από χρόνια, μέχρι να αποφασιστεί πώς θα θανατωθεί: Πρώτα ζήτησε θάνατο από υποξία αζώτου, αλλά το κράτος είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο. Στη συνέχεια προσπάθησαν να τον εκτελέσουν με θανατηφόρα ένεση, τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, ακυρώθηκε, διότι υπήρξε δυσκολία στο να γίνει η ενδοφλέβια έγχυση εντός του χρονικού ορίου που προβλέπει ο νόμος.

Τελικά, συμφώνησαν να εκτελέσουν τον Μίλερ με την μέθοδο του αέριου αζώτου, η οποία περιγράφεται από ακριβιστές ως «φρικτή και βασανιστική».

Ειδικοί από την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση, θεωρούν τη μέθοδο ευθανασίας με αέριο άζωτο «απαράδεκτη» για τα περισσότερα είδη ζώων, εξαιτίας της δυσφορίας που μπορεί να προκαλέσει».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button