πολιτική

Θεμιστοκλέους: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για γρίπη και Covid – Πάνω από 1.200 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Για σταδιακή αύξηση των ιώσεων σε αναμενόμενα όμως για την εποχή επίπεδα, έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σε νέες δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας (02/11). 

Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤ για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19, τα προγράμματα πρόληψης και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Όπως τόνισε, οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει να εμβολιαστούν, με την περίοδο εμβολιασμού να διαρκεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το αντιγριπικό και το εμβόλιο κατά της COVID-19 μπορούν να γίνουν ακόμη και την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Στις ομάδες που πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι άνω των 60 ετών, όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, καθώς και οι έγκυες και οι θηλάζουσες.

«Όποιος έχει απορίες μπορεί να απευθυνθεί στον προσωπικό του γιατρό» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ συμπλήρωσε πως για τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια που προορίζονται για μεγαλύτερες ηλικίες απαιτείται συνταγή γιατρού, ενώ διατίθενται δωρεάν.

Τι είπε για τα προγράμματα πρόληψης

«Το πρόγραμμα συνεχίζεται», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στις προληπτικές εξετάσεις. Όπως ανέφερε, μετά από μικρή χρονική διακοπή, το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» ξεκίνησε εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, ενώ τα υπόλοιπα προγράμματα αναμένεται να επανεκκινήσουν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 7 εκατομμύρια πολίτες έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρόληψης. Για τις μαστογραφίες, ανέφερε ότι από περίπου 50.000 το 2022 έχουν ξεπεράσει πλέον τις 350.000. «Μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει» από καρκίνο του μαστού, είπε, τονίζοντας ότι όταν η νόσος εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο είναι αντιμετωπίσιμη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τα προγράμματα έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε να συνεχίζονται κάθε χρόνο. «Το υπουργείο Υγείας είναι υπουργείο Υγείας κι όχι υπουργείο Ασθένειας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης.

Νέες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού

Για τις ανάγκες στελέχωσης του ΕΣΥ, ο υφυπουργός δήλωσε: «Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας που θα ξεπεράσουν τα 1.200 άτομα». Είπε ακόμη ότι ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2027 βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτίμησε ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη σε σχέση με το 2026.

Αναφερόμενος στους αναισθησιολόγους, υποστήριξε ότι έχουν δοθεί κίνητρα και ότι τα νοσοκομεία διαθέτουν πλέον έναν από τους υψηλότερους αριθμούς αναισθησιολόγων στη χώρα.

Νέο πλαίσιο για τους ψυχολόγους και στέγαση γιατρών

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι επόμενο βήμα είναι η δημιουργία νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Όπως εξήγησε, το νέο πλαίσιο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος και θα προβλέπει εποπτεία και πειθαρχικά συμβούλια.

Για τη στέγαση γιατρών σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, ανέφερε ότι έχουν δοθεί κίνητρα για την κάλυψη δύο ενοικίων, ενώ δήμοι έχουν διαθέσει κατοικίες. «Όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρενέβη, έχει εξασφαλίσει τη διαμονή στους γιατρούς», είπε, προσθέτοντας ότι εκεί «έχουμε λύσει σχεδόν το πρόβλημα».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button